Почетна » Двапут браво: Кухиња коју воде особе ометене у развоју спрема оброке пензионерима
Друштво и ми Вести Сениор свет У жижи

Двапут браво: Кухиња коју воде особе ометене у развоју спрема оброке пензионерима

Друштво за подршку особама ометеним у развоју − Наша кућа, које су 2007. основали родитељи такве деце, развило је бројне корисне програме, а један од најуспешнијих је „Кухиња на точковима“, погон за припрему и доставу 10.000 оброка годишње. Од општине Звездара добили су кућу у Шумицама, а у међувремену су им помагали бројни дародавци – Балкански фонд за локалне иницијативе, Каритас, ЕУ, амбасада Норвешке, Јуесејд, Швајцарска агенција за развој, Хипо-Алпе-Адрија банка, Кока-кола и тако даље.

У разговору с др Аницом Спасов, специјалистом биохемијске медицине и директорком Наше куће, сазнали смо да на Звездари живи 15.000 особа с инвалидитетом и 25.000 пензионера старијих од 65 година. „Кухиња на точковима“ настала је као нека врста одговора на специфичне потребе локалне заједнице.

– Свакодневно достављамо топле и квалитетне оброке старим самцима и паровима којима је тешко да набаве намирнице и немају снаге да кувају. При том смо запослили младе људе с интелектуалним сметњама који желе, а немају где да раде – објашњава др Спасов, и сама мајка детета ометеног у развоју.

Да би храна стигла и до социјално угрожених, одваја се 20 одсто од 350 динара, што је цена оброка. На менију су четири главна јела, само јело кошта 250 динара, а с једним прилогом 300 динара. Уколико се наручи више оброка дневно, добија се попуст.

Наша кућа је још један доказ да је сарадња између локалних заједница, привреде и људи од иницијативе осуђена на успех, мада несумњиво кључ успеха лежи и у ентузијазму личности као што су др Спасов и њени сарадници.

– Није овде реч само о топлој и укусној храни, већ и о сусретима. Испоставило се да су те посете наших радника, иако кратке, значајне за спречавање изолације усамљених пензионера. Од ништа мањег значаја није ни став заједнице према особама с инвалидитетом. У сваком случају – каже др Спасов – нико се досад није пожалио на количину, квалитет или услугу, а све чешће нам поручују и за госте, кад им у посету долазе родбина или пријатељи.

Пише и фотографише Милан Балинда

 

Ознаке