Почетна » Две недеље пре 100. рођендана преминула легендарна америчка глумица
Моја прича Вести

Две недеље пре 100. рођендана преминула легендарна америчка глумица

Легендарна америчка глумица Бети Вајт (99) преминула је јуче, мање од месец дана пред свој 100. рођендан.

Икона културе

Вајт је умрла у свом дому, а њен агент Џеф Витјас рекао је да је мислио да ће она живети заувек.

– Иако је Бети ускоро требало да напуни 100 година, мислио сам да ће живети заувек – казао је, назвавши Вајт “иконом културе“.

Вајт је иза себе оставила сјајну каријеру дугу више од осам деценија, током које је добила осам Емија, један Греми и три награде Удружења глумаца. Сматрана телевизијским пиониром, отворила је врата не само себи, већ и многим другим женама које су сањале да уђу у индустрију емитовања.

Вајт је рођена у Оукланду 1922. године, а каријеру је започела 1939. певајући скраћену верзију “Веселе удовице” у експерименталном телевизијском преносу.

После Другог светског рата, током којег је радила са Америчком женском добровољном службом, Вајт је нашла посао који се појављује у радио емисијама, а давала је гласове и за радио рекламе.

“Бети Вај шоу” је био легендаран

Била је једна од вотиљена емиије у директном преносу “Холивуд на телевизији” од 1949. до 1953. што је својевремено коментарисала речима: “Без сценарија на који би се могли ослонити, било је као да ходате уз ивицу литице на јаком ветру – није било за шта да се држите осим за вашег менталног едитора”. Након што је њен колега поднео оставку, наставила је сама и верује се да је прва жена телевизијски водитељ, пише “Гардијан”.

Њен ток-шоу, “Бети Вајт шоу”, премијерно је приказан на каналу “Ен-Би-Си” 1954. године. Међу првим женама је које су имале потпуну креативну контролу испред и иза камере, али њена улога Су Ен Нивенс у ситкому из 1970-их “Мер Тајлер Мур Шоу” прославила је Вајт, док је улога Роуз Нилунд у популарном ситкому “Златне девојке” из 1980-их учврстила њен статус легендарне ТВ глумице.