Почетна » Естетска хирургија, за и против
Сениор инфо мрежа

Естетска хирургија, за и против

Магазин Пензија покренуо је пројекат „Интернет трећег доба“ који је намењен популацији 50+, односно активној и надолазећој популацији пензионера. У овиру овог пројекта представљамо вам овај текст о козметско-естетској хирургији у трећем добу.

Све више сениора одлучује се за пластичне операције, третмане ботоксом и хијалуронском киселином, затезање лица… Зато смо питали стручњаке из ове области колико је то добро или не, кад се препоручују захвати а кад их треба избегавати.

По речима докторке Ирене Џелетовић Милошевић, директорке Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд, козметско-естетска хирургија је данас све раширенија у Србији, како међу млађима, тако и међу припадницима трећег доба.

– Све више старијих људи се окреће хируршким интеревенцијама како би, по свом мишљењу, првенствено побољшали свој изглед. Жеље су им да буду раме уз раме с много млађима у овој ери императива младости и лепоте, и да остану у трци живота на што бољем месту – каже наша саговорница.

Она наглашава да је физиологија старења неумитна и да свака наша ћелија временом стари и мења се, а старимо сви. Нове боре, опуштенији образи, намрешкан врат, бутине, надлактице само су спољне манифестације оног што називамо старењем.

– Дарови наше генетике и животни стилови доприносе променама у том погледу, неком пре, неком касније. Неком године иду на руку, као и толерантнији однос према старењу, а то су мушкарци почетног старијег животног доба који са сваком новом бором, сребром у коси добијају на шарму – сматра др Милошевић.

Ирена Џелетовић Милошевић додаје да то није само специфичност нашег друштва него свих развијенијих друштава садашњице који су део глобалистичке философије.

– Али и поред тога што је добро подржати сваку промену уколико она води ка бољем, требало би се запитати да ли је то неопходно и да ли ће нас то чинити срећнијим. Продужен животни век, активно бављење рекреативним спортовима, учешће у друштвеном животу доприносе да нам је скоро свима слатка птица младости ближа него раније. Умереност у свему па и у коришћењу услуга козметске-естетске хирургије јесте оно што треба да буде први и основни савет. Мудрост, зрелост, испуњеност, чини сваки животни покрет лепшим, сложенијим – речи су директорке Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд.

Др Гордана Аћимовић, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије, каже да, иако је препорука произвођача да се ботулински токсин примењује код особа млађих од 65 година, све је учесталија примена овог препарата и код наше старије популације.

– Али, ту постоје извесна ограничења. Наиме, код старије популације кожа је тања, мање еластична, поткожно ткиво редуковано, мишићи истањени, са слабијом контрактилношћу, тако да су боре углавном изазване опуштањем коже услед гравитације, а не услед мишићних контракција. Из тог разлога је ефекат ботокса мањег интензитета него код млађе популације. Само инјектирање ботулинског токсина у одређене регије носи одређене ризике – појашњава др Гордана Аћимовић.

Сениори најчешће користе ботокс за подизање обрва и горњег чеоног капка ради бољег вида. Међутим, у тим случајевима стање се може погоршати.

– Старији пацијенти су знатно подложнији модрицама и отоцима, посебно они који користе лекове против згрушавања крви, аспирин, витамин Е, нестероидне антиинфламаторне лекове, као и неке биљне препарате. Из тог разлога препоручујемо пажљиво разматрање употребе ботокса код старије популације – наводи Аћимовић.

Према њеним речима, за разлику од ботокса, старији пацијенти могу да користе хијалуронске филере јер су они високо биокомпатибилни, биоразградиви, с тренутно видним резултатима.

– Хијалуронска киселина у филерима је по свом саставу врло слична хијалуронској киселини која се налази у нашем организму, те њима попуњавамо депое на лицу, чиме знатно редукујемо боре и надокнађујемо изгубљен волумен. Филере најчешће користимо за попуњавање и повећање усана, корекцију бора, попуњавање и подизање јагодица, третман подочњака, нехируршку корекцију носа, као и подмлађивање руку, врата и деколтеа и корекцију ожиљака. Ефекат примене филера је тренутан, трајност зависи од врсте и густине примењеног препарата и креће се од шест месеци до две године – објашњава наша саговорница и додаје:

– Неопходно је успоставити баланс између жеља и могућности, имати праву меру и изгледати надасве природно, без претеривања и беспотребног наглашавања. Јер лепота не дефинише нас, већ ми дефинишемо лепоту.