Почетна » Ево у којој земљи је најбоље да се пензионишете уколико сте странац
Друштво и ми Вести У жижи

Ево у којој земљи је најбоље да се пензионишете уколико сте странац

Фото: Пекселс

Прошле године Србија, Хрватска, Црна Гора и Пољска помериле су старосну границу, те у наредних десет година најстарији грађани ових земаља ће моћи у пензију тек са навршених 67 година. Велика Британија и Финска су у међувремену повећале границу на 68 година.

Србија

Србија је женама 1. јануара ове године померила доњу старосну границу, те оне у пензију могу са 63 године и 2 месеца живота. Потребан број година радног стажа остао је исти, минимум 15 година. Тада је најављено да ће се граница померати за, од два до шест месеци, сваке године тако да ће се 2031. жене моћи пензионисати тек са 65 година.

Што се тиче мушкараца, прошле године граница није померана. У старосну пензију могу да иду са навршених 65 година живота, и као и у случају жена са минимално 15 година радног стажа.

Хрватска

У Хрватској према последњим доступним подацима, живи око 190.000 Срба, а њих чекају следећи услови за одлазак у пензију.

Хрватска влада планира да постепено помера старосну границу и за мушкарце и за жене. Тако ће 2030. године жене уместо са 62, колика је граница сада, одлазити у пензију са 65, док је план да мушкарцима, до 2038. године, подигну доњу границу на 67 година.

Најновија информација је да Влада Јапана планира да повећа старосну границу одласка у пензију, са 65 година на 70 година.

Данска

Око 10.000 Срба тренутно живи у Данској, и све их чека ранија пензија. Док се широм света старосна граница за одлазак у пензију повећава, у Данској се ради о другачијем тренду. Дански пензиони модел који је представљен прошле године, омогућава да људи до 2022. године могу да оду у пензију пре испуњења старосне границе. До 2025. године по овом моделу, у Данској би 49.000 требало да оде у пензију.

Данска власт је тада изнела предлог да се омогући пензионисање људима који имају 42 године стажа и 61 годину старости. Ова реформа пензионог система намењена је пре свега особама које раде тешке физичке послове.

Аустрија

Друга омиљена дестинација српске дијаспоре, где нас је око 350.000,

Жене у Аустрији иду у пензију са 62, а мушкарци са 65 година. План Аустријске владе је да се старосна граница за жене до 2024. године уједначи са старосном границом за мушкарце. У Аустрији је посебно то што од 2020. године минимална пензија, за људе са 40 и више година радног стажа, износи 1.200 евра нето.

Италија

Према последњим доступним подацима, у Италији живи између 70 и 100 хиљада Срба. У овој држави је на снази план да се ове године подигне старосна граница на 67 година за оба пола. Просечна пензија у Италији износи око 490 евра.

Шведска

Шведска такође жели да усагласи старосне границе и мушкараца и жена. Тако ће око 140. 000 наших сународника у пензију моћи да оде тек са 67 година, уместо са 63 у случају жена, или 66 у случају мушкараца.

Норвешка

У Норвешкој, где живи нешто више од 10.000 Срба, постоји план да се до 2030. изједначи старосна граница мушкараца и жена. Тренутно мушкарци у овој земљи иду у пензију са 67 година, а жене са 64.

извор: Блиц