Почетна » Фантастични трикови за млађу, здравију и лепшу кожу
Здравље Вести

Фантастични трикови за млађу, здравију и лепшу кожу

Фото: Пиксабеј

Здравље коже повезано је са здрављем целог тела, а на њен изглед утичу бројна психичка и физичка стања организма: од депресије па до рада црева и имунитета. Дерматолог др Кеира Бар објаснила је за један научни часопис на шта све морамо обратити пажњу када је здравље коже у питању.

1. Дисање

На кожи се одражавају сва наша расположења, каже др Бар, а упале и друга непожељна стања често су резултат стреса и негативног размишљања.

– Као и мозак и кожа производи хормоне стреса због чега јој је исто потребно опуштање. Зато у своју вечерњу рутину, док се умивате или наносите серум, барем на кратко укључите и правилно и смирено дисање: тако ћете обновити нервни систем – каже др Бар.

2.  Физичка активност и вежбање

Према др Бар, многи видљиви знакови старења резултат су оксидативног стреса који се догађа унутар наших ћелија,  тачније у делу званом митохондрија. 

– Студија из 2015. године показала је да се са вежбањем у организму производе хемијска једињења који стимулишу функцију митохондрија и побољшавају прокрвљеност ткива коже. Због тога је код испитаника у само три месеца интензивног вежбања дошло и до смањења набораности коже – каже др Бар и саветује да на било који начин будемо физички активни.

3. Храна за здраву кожу

Према др Бар, и храна битно утиче на све што се догађа у организму – од расположења преко имунитета – па тако и на кожу.  

– Бирајте намирнице које садрже много антиоксиданата, које су противупалне и имају мало шећера – закључује и предлаже воће и поврће с већим процентом Ц и Е витамина, попут рајчице, лиснатог зеленог поврћа, батата и тиквица.