Почетна » Фекална банка лечи клостридију, а већ су спасли баку од 84. година!
Савети стручњака Вести

Фекална банка лечи клостридију, а већ су спасли баку од 84. година!

На Медицинском факултету у Ријеци основана је Фекална биобанка, једина такве врсте у региону. У њој се чувају фекалије здравих донора, којим се лече цревне инфекције код животно угрожених пацијената.

Када су 2017. године на Клиници за гастроентерологију Клиничко-болничког центра Ријека лекари трансплантацијом фекалне микробиоте спасли живот 84-годишњој старици с тешком бактеријском упалом дебелог црева, био је то први такав захват у једној болници у Хрватској, спроведен само две године након што су то почели да раде немачки доктори. Четири године касније, ријечка медицинска школа покренула је Фекалну биобанку, која је прва основала збирку хуманих фецеса у региону у сврху лечења пацијента трансплантацијом фекалне микробиоте.

Фекална микробиота је природна метода којом се постиже нормализација различитости цревне флоре код пацијената оболелих од инфекције узрокованом бактеријом клостридијом, са стопом клиничког излечења већом од 85 одсто. Течни филтрат столице може се применити путем уске савитљиве цеви која се пласира кроз нос у желудац, односно дванаестопалачно црево, или током прегледа дебелог црева директно у дебело црево, а могућа је примена у облику клистира или капсула.

С обзиром на то да се такав поступак показао обећавајућим за лечење многих других здравствених проблема, чак и у смањењу симптома аутизма код деце, многи се надају да ће научна заједница што пре осигурати да таква процедура заиста буде без нуспојава.