Почетна » Гаји се лако и штити човека: ИРИС је најпознатији цвет у митологији и једноставан је за одржавање
Моја башта Вести

Гаји се лако и штити човека: ИРИС је најпознатији цвет у митологији и једноставан је за одржавање

Фото: Пекселс

Ако је веровати старој легенди, ирис расте управо на оним местима где Перун баца своје муње, а дуга додирује земљу.

Чак и оригиналан назив „ирис“ у преводу значи дуга, а у грчкој митологији овај цвет је био у директној вези са грчком богињом Иридом, која је са небеских висина преносила поруке богова и дугом шарала по небу.

Захваљујући оваквим легендама, ирис је постао симбол наде, вере и дубоког поштовања, због чега су многе краљевске породице овај цвет почеле да користе као својеврстан лични симбол.

У азијској традицији ирис је симбол „плаве крви“, а широм Јапана је цењен и као цвет којим се награђују добра, херојска дела.

Како изгледа ирис?

Постоји преко 200 врста овог цвета, а најчешће се гаји високи и средње високи ирис. Због свог специфичног изгледа, његов цвет се често користи у цвећарству, ако и у богатим цветним аранжманима за свечане прилике.

Ирис има дворедо сабљасто лишће и разгранато стабло на коме цветају мирисни и крупни цветови. По једној стабљици најчешће буду два до три цвета.

Његова стабљика може да достигне висину и до једног метра, док ниже врсте порасту око 20 цм.
Ирис цвета у разним нијансама љубичасте, тамно розе и плаве боје, као и у белој, жутој, беж, и црвеној боји, а постоје и врсте које су посебно интересантне због цветова у комбинацији неколико боја.

Како се гаји ирис?

За гајење ириса биће вам потребно плодно земљиште нормалне влажности, јер овај цвет не воли тешка, сувише кисела и влажна земљишта.

Садња се обавља у јесен, од краја октобра до половине новембра, или у пролеће чим временске прилике то дозволе.

Ако садите ирис у саскији, гледајте да то буде већа и дубља саксија, а ако га садите у башти или леји, размак садница мора бити око 30 цм.

Период цветања ириса је од почетка маја до краја јуна, а неке врсте одржавају цвет и у септембру.Ирис ће бујније цветати на сунчаном месту, јер ако је у сенци може се десити да уопште не процвета.
Заливање треба да буде умерено, а земља скоро па сува.