Почетна » Главобоља бежи од детлића
Дневник младог пензионера Колумне

Главобоља бежи од детлића

 

Последњу недељу октобра, као и деценијама уназад, обележиће Сајам књига. Опет ће разноразни аналитичари усхићено помињати штандове препуне знатижељних читалаца, заборављајући како су оговарали Србе што гледају само скаредне ријалити програме и глупе увозне ТВ серије. У осиромашеној Србији близу хиљаду активних издавача објави 10.000 свежих наслова годишње. И књига је добар бизнис, јер зашто би Сајам био најпопуларнији и зашто би приватни издавачи нудили толике књиге. И класици и бестселери, на једном месту. Утакмица. У издаваштву је Велика Британија првак света, тамо месечно објаве близу три хиљаде наслова. На простору бивше Југе највише издају Црна Гора, Хрватска и Србија.

Британски Телеграф је недавно открио да Лари Пејџ, сувласник Гугла, тајно финансира пројектовање два летећа аутомобила. Досад је утрошио само сто милиона долара. И то разумем. Богатом Пејџу дозлогрдило да се возика по пребукираним улицама. Ми ћемо се и даље нервирати у километарским колонама, а Лари ће напросто да прелети од куће до компаније. Кад се отклоне све мане, Гугл ће почети масовну производњу летећих четвороточкаша. И тада неће више бити битно што је у Србији мало квалитетних путева. Вероватно би требало размислити о пројектовању малих стајалишта одакле ће полетати будући Ларијеви аутомобили.

Размишљајте без предрасуда: Ко је веровао да ће Гугл постати глобални информативни центар и да без интернета нема савременог живота?

Вест која ме је шокирала: Нове авионске црне кутије биће заштићене од удара као детлићев мозак. Опа! Детлићи су прелепе птице, има их око 180 врста, тешке су више од пола килограма, а дугачке скоро пола метра. Стабла не кљуцају због хране већ да би направили простор за четири јајета. Брига за потомство. Целог свог десетогодишње живота буше стабла и, тврде озбиљни научници, никад не пате од главобоље. Такав склоп главе може да издржи и најжешће ударе.

Таман кад сам помислио да овомесечни дневник ведро завршим, стиже податак да је девет одсто наших сународника у зони апсолутног сиромаштва. Више од 350.000 дневно има у џепу 373 динара. Страшно упозорење.

Не претерујте с печеном паприком, градови нам миришу на ајвар. То, вероватно, није проевропски.

 

 


Миломир Краговић