Почетна » Године су само број
Порука + Колумне

Године су само број

Колико пута сте због дневних обавеза и јурњаве за послом одложили посету родитељима? Колико пута сте изговорили „зовем за пет минута“, а позвали сутрадан? Често нисмо свесни колико је важан баш тај дан, дан кад нисмо имали времена или смо једноставно заборавили.

За бригу о старијима не сме бити изговора. Они никад нису имали изговоре док су нас одгајали, бринули о нашим потребама, играли се с нама кад смо били деца, тешили нас кад смо тужни, бдели над нама кад смо били болесни, стрепели док смо на путу, подржавали нас кад смо се суочавали с тешким животним проблемима, радовали се нашим успесима…

Љубав, поштовање и међугенерацијска солидарност најмање је како можемо узвратити. На крају, године су само број… Године нису препрека да се разумемо, не смеју бити ни разлог дискриминације и занемаривања.

На чињеницу да млади често не разумеју старије, а старији младе, можемо одговорити питањем: да ли знамо да слушамо једни друге? Ако знамо, чућемо да и наши старији суграђани и суграђанке имају своје потребе, да су им права често ускраћена само зато што су прешли шездесет пету, да су неретко жртве насиља, да се свакодневно суочавају са стереотипима и предрасудама, да су посрамљени и понижени толико да и сами поверују да само младост има цену.

Свесни важности међугенерацијске солидарности, Повереник је ове године с посебном пажњом обележио Међународни дан старијих. Борба против дискриминације није само подношење притужби кад се немили догађај деси, борба против дискриминације јесте и унапређење равноправности и промовисање толеранције. На нашем скупу дружило се више од петсто основаца, средњошколаца, пензионерки и пензионера. Учили су да слушају и препознају колико су једни другима потребни. Верујем да су након заједничког дружења сви изашли са бар једном предрасудом мање.

Брига о старијима, свест да и они имају исте или сличне потребе, поштовање и љубав, то је оно што не чинимо само за њих, него и за себе и нашу децу. Борећи се против дискриминације, занемаривања и насиља над старијима улажемо у сопствену будућност и градимо систем вредности у коме ћемо и ми сутра живети.