Почетна » Гојазне особе и дијабетичари не морају да избегавају ову храну, наука руши стереотип
У жижи

Гојазне особе и дијабетичари не морају да избегавају ову храну, наука руши стереотип

Иако се дуго времена сматрало да је боље да га избегавају, посебно група људи која се бори са вишком килограма, нутриционисти сада кажу да је кромпир одличан за мршављење и то због хранљивих материја које садржи.

„Често, да бисмо се осећали ситима, потребно је да једемо одређену количину хране, чак и када она има већу нутритивну вредност, па је најбоље јести храну која је тежа и нискокалорична“ каже професорка Кандида Ребело аутор нове студије из Биомедицинског истраживачког центра у Луизијани.

Наиме, студија се бавила навикама у исхрани особа од 18 до 60 година са прекомерном телесном тежином или инсулинском резистенцијом, а њени учесници су свакодневно добијали два различита јеловника богата воћем и поврћем, у којима је око 40 одсто просечног уноса меса замењено са пасуљем, грашаком и кромпиром.

„Кључна ствар је да нисмо смањили величину оброка учесника, али смо смањили њихов калоријски садржај укључивањем кромпира“, објашњава професорка Ребело.

Оброк је прилагођен човеку

„Оброк сваког учесника је био прилагођен њиховим персонализованим калоријским потребама, али замена неког меса кромпиром учинила је да се учесници осећају ситим, често толико да нису могли да заврше свој оброк.“ Кромпир је, каже, здрав јер садржи доста витамина Ц и Б6, калијума, магнезијума, фолата и влакана, а недавно је потврђено да има и доста антиоксиданата.

Кромпир се кувао са љуском, затим стављао у фрижидер на 12 до 24 сата како би се повећао садржај влакана, а учесницима је сервиран у различитим облицима сваког дана, за ручак и вечеру.

Научници су тако утврдили да не само да не подиже ниво глукозе у крви, већ је подједнако здрав за дијабетичаре као пасуљ и грашак који помажу у одржавању стабилног шећера у крви.

„Показали смо да, супротно популарном веровању, кромпир не утиче негативно на ниво глукозе у крви“, рекла је Ребело, а сви учесници студије су смршали. Ову студију је користио и главни истраживач и извршни директор Пенингтон центра за биомедицинска истраживања, др Џон Кирван, како би проверио ефекте хране на дијабетес и гојазност и потврдио је да кромпир није, како се до недавно веровало, храна коју људи са дијабетесом треба да избегавају.