Почетна » Голи пастир увијен у заставу
Из Вањиног пера Колумне

Голи пастир увијен у заставу

Опет избори! Следи изборна кампања, убеђивање, магла кад јој време није, шарене лаже као да смо на вашару.

У Америци је изборна кампања већ почела. У сенци великих политичких играча, на улицама Њујорка, појављује се улични забављач Џон Барк, који наступа потпуно го, увијен у америчку заставу. На глави има каубојски шешир и познат је као Голи каубој. Већ годинама обећава да ће се појавити као председнички кандидат, који у руци држи гитару и пева кантри музику, окружен искључиво женама.

Шта би требало да свира и пева наш кандидат за будућег председника, а да при том буде го и завијен у српску заставу? Пре тога, наравно, требало би преименовати његов улични надимак Голи каубој у Голи пастир. А потом предлажем да се определи за хармонику, а да изборна песма буде „Сиромах сам, ал’ умем да живим, док последњи евро имам, нећу да се смирим“.

Његов коалициони партнер, као подршка, појавио би се с гитаром, го, такође увијен у српску заставу, и разрадио би тезу из претходне песме. Певао би: „Сиромах сам друже, ничег више немам, само ову стару, сломљену гитару.“

Хор би чинили бројни председници друштвених предузећа, истакнути кадрови, који би у колони ишли голи, увијени у заставе, ударали би у бубњеве и даире, при том певајући, уз мале граматичке грешке, што је доказ, а то је битно, да нису рођени у престоници: „Ко се једном напије воде са Теразије, у базу се вратит не умије.“

Ова разголићена поворка би посебно разгалила окупљено грађанство, јер само гола истина може да обрадује бираче. Наведена песма може да делује као оптимистичка порука, јер је сасвим нормално да се у предизборној кампањи тврди како будући новоизабрани кадрови једва чекају да се врате у изборну базу, а касније због те лажи бирачи добију киселину, па је дошло време да се прекине с том праксом. Уосталом, ко сме да лаже ако на голо тело стави један државни симбол!

Зашто је овакав улазак у изборну кампању прави погодак? Зато што свуда у свету тврде да жене могу пресудно да утичу на изборне резултате, па овај голуждрави наступ председничких кандидата и њихових истомишљеника може веома позитивно да делује на женско тело, пардон – на женско бирачко тело.