Почетна » Грчење и отицање бутине након дуге вожње – симптоми крвног угрушка, има их још
Кардиолог Вести

Грчење и отицање бутине након дуге вожње – симптоми крвног угрушка, има их још

Крвни угрушак, сама реч нам буди нелагоду. Међутим, иако настају из неколико разлога, требало би да спознате симптоме на време и тако спасете себи живот.

Како настају угрушци?

Крвни угрушци настају када дође до оштећења крвних судова и активирања механизма згрушавања у области у којој се крв не креће добро. Они се обично формирају када тело осети повреду на неком подручју и формираће природни утикач који користи тромбоците за заустављање крварења.

Међутим, одређени поремећаји са факторима згрушавања могу створити крвне угрушке када нису потребни. Аутоимуне болести, рак, инфекције и отказивање органа ометају деликатну каскаду згрушавања и стварају крвне угрушке који оштећују тело.

До сада се показало и да ковид повећава ризик од стварања крвних угрушака, посебно у прве две недеље од инфекције. Истраживачи верују да ковид изазива крвне угрушке због високог нивоа упале повезаних са болешћу. Како вирус погоршава делове целог тела, формирају се антитела која се акумулирају у уским просторима и стимулишу стварање крвних угрушака.

Ко је угрожен?

Лекари додуше сматрају да људи који су раније имали угрушке, рак, имобилизацију, старији су или су критично болесни имају највећи ризик од згрушавања. Људи са хроничним обољењима као што су коронарна артеријска болест, дијабетес, хипертензија и поремећаји метаболизма имају већи ризик за стварање крвних угрушака.

Најугроженији су старији од 65 година

Такође имате већи ризик од згрушавања крви ако сте старији од 65 година, узимате одређене хормоне или сте раније имали крвни угрушак. Постоје начини са којима можете да спречите појављивање крвних угрушака, што укључује ношење широке одеће, ходање, конзумирање хране са мање соли и подизање стопала ноћу.

Ако приметите нове отоке на рукама или ногама, подручја црвенила или бола, или промене температуре у једном екстремитету, требало би да се одмах обратите лекару. Крвни угрушци могу брзо да путују од екстремитета до екстремитета, срца или мозга, узрокујући срчани или мождани удар.

Дуга вожња аутомобилом

Ако вам се једно од бутина грчи и отиче након дуге вожње аутомобилом, то може бити знак да се у вашој нози формирао угрушак, посебно ако се крв накупила и није добро циркулисала.

Да ли вам отиче једна нога?

Знак крвног угрушка је и ако имате симптоме у једном екстремитету, а не у другом. На пример, десна нога може имати црвенило, бол или оток који није присутан на левој нози. Овај знак би требало да буде схваћен озбиљно и да вас прегледа лекар што је пре могуће.

Угрушак у плућима може да изазове огроман притисак на кардиоваскуларни систем и чак може да доведе до срчане инсуфицијенције. Искашљавање крви може бити знак да је повећан притисак у плућима због путујућег угрушка изазвао пуцање крвних судова, што је велики аларм за хитну помоћ.

Где угрушак заврши?

Једна од најчешћих локација за кретање крвних угрушака су плућа. Бронхиоле су мали дисајни путеви који помажу у размени ваздуха и могу лако да заробе крвне угрушке, што се назива плућна емболија. Ако останете без даха без вежбања или имате необјашњив и доследан кашаљ без знакова инфекције, обратите се лекару што је пре могуће.

Крвни угрушак који путује до срца може да се заглави у осетљивим ткивима која контролишу рад срца. Када крвни угрушак путује до срца, обично је праћен јаким болом у грудима или проблемима са дисањем. Ако приметите нови бол у грудима, бол у рамену или руци, отежано дисање или неочекиване промене у откуцајим срца, одмах потражите медицинску помоћ.