Почетна » Грчеви у сну су болни, али могу се спречити
Физиотерапеут Вести

Грчеви у сну су болни, али могу се спречити

Замислите да лежите удобно умотани у ваше омиљено топло ћебе. Одједном осећате бол у нози, довољно јак да желите да вриштите.

Осећај бола не јењава и чини се да ваше стопало не слуша команде вашег мозга. Узалуд покушавате да померите стопало и осећате се заиста беспомоћно. Ако вам горња сцена звучи познато, вероватно сте током ноћи доживели грчеве.

Ноћни грчеви у ногама погађају до 60 одсто одраслих.

Ноћни грчеви се понекад  називају грчеви мишића и јављају се када се један или више мишића на нози ненамерно стегну.

Код кога су чешћи грчеви

Грчеви у ногама током сна чешћи су код жена и старијих особа и најчешће захватју гастрокнемиусни мишић који се протеже до стражње стране ноге од скочног зглоба до колена. Међутим, они такође могу утицати на мишиће на предњој страни сваке бутине (квадрицепс) и на задњој страни сваке бутине.

Можда сте будни или спавате када вам грч “удари” у ноге. Већну времена, мишић се опушта за мање од 10 минута, међутим можете осетити бол или нелагоду и касније током ноћи. Чести грчеви ноћу могу пореметити ваш сан.

Могући узроци грчева

Многи истраживачи тврде да су грчеви последица модерног начина живота. Наши преци су имали другачије држање које је омогућавало истезање тетива, што данас није случај. Такође су приметили да када смо у кревету, стопало је често у положају плантарне флексије. Када се то дешава дуже време, чак и мали покрети стопала могу изазвати грчеве. Истраживања су показала да су грчеви ноћ чешћи лети него зими. Иако се то не односи на све, учесталост достиже врхунац средином јула, а смањује се средином јануара.

Према истом истраживању, грчеви у мишић има су последица нервних проблема, а не поремећаја мишића. Прегледи као што је електромиографија показали су да ти нерви који се протежу од кичме до табана изазивају грчеве.

Спречавање и решавање грчева

Научне студије су показале да истезање може бити од помоћи у лечењу и спречавању ноћих грчева. Мала студија из 2012. показала је да су људи који су истезали листове и табане непосредно пре спавања смањили учесталост грчева за 59%. Кинин таблете су годинама најпопуларнији третман, али се због нуспојава (неправилан рад срца и врло низак број тромбоцита) више се не препоручују.

Одговарајућ и унос магнезијума кроз свакодневну исхрану такође може помоћи. У свакодневни мени укључите намирнице попут пасуља, ораха, интегралних житарица и зеленог лиснатог поврћа. Посебно ако не вежбате, водите рачуна да пијете пуно воде током дана. Вода ће одржати еластичност ваших мишића на високом нивоу.