Почетна » Губитак претворите у добитак: Једноставан савет за срећан живот
Психолог Вести

Губитак претворите у добитак: Једноставан савет за срећан живот

Губитак у животу понекад може да буде – добитак, иако тога нисмо одмах свесни – тврди бечки психолог Јулија Умек.

Своју тврдњу она поткрепљује различитим животним ситуацијама и саветује како да се из њих најбезболније изађе.

Губитак пријатеља представља веома болну животну ситуацију.

– Суочавање са поразом је могуће кроз спорт и разна такмичења и надметања, где се победници и поражени смењују. Карте и друге друштвене игре подижу адреналин, наводе нас да се боримо и лакше поднесемо пораз – наводи Умекова.

Губитак пријатеља представља веома болну животну ситуацију. Особе које их изгубе у тренуцима када су им заиста потребни, не би требало да пате већ да то схвате као показатељ да су били у заблуди у погледу њиховог карактера или емоција, а окрену се искреним пријатељима.

Психолог наводи и да је неправда једна од најчешћих ситуација у којима се повређене особе осећају као губитници и не реагују на одговарајући начин.

– Она не би требало да се толерише, већ оштећени мора да реагује. Ако је неко лажно оптужен, преварен или жртва на неки други начин, мора на то да укаже. Само на тај начин ће из ситуације моћи да изађе као победник – каже Умекова.

И на крају, оптимистичан поглед на будућност је начин који од губитника може да направи победника. Ако верујете да су препреке пут до успеха, порази неће деловати страшно, већ ћете их брзо заборавити и усмерити се ка новим циљевима. Срећно!