Почетна » Хипохондри живе дуже
Занимљивости Здравље Вести

Хипохондри живе дуже

Хипохондрима се најчешће говори да ће их њихова беспотребна брига о здрављу „отерати у гроб“, али нова студија показује сасвим другачији исход – хипохондри живе дуже.

Генерално, неуротични људи који су оценили да је њихово здравље лоше без физичких разлога за то (хипохондри) имају мањи ризик од смрти. Сматра се да више воде бригу о свом здрављу и чешће траже савет.

– Наша открића су значајна јер показују да бити велики неуротик може имати заштитне ефекте, можда због тога што су ти људи опрезнији са својим здрављем – рекла је вођа студије проф. Кетрин Гејл.

Неуротичност карактеристишу емотивна нестабилност, туга, ниско самопоуздање, љутња, анксиозност, осећај кривице и фрустрација. Повезана је с одбојношћу, депресијом и прекомерним пијењем и пушењем. Али у студији из 2012. године откривено је да неуротичне особе имају нижи ниво биомаркера за упале и хроничне болести, управо зато што воде више рачуна о свом здрављу.

Истраживачи с Универзитета Единбург истражили су податке британске Биобанке за 500.000 људи којима је између 37 и 73 године, те су истражили везу између неуротичности и ризика од смрти у зависности од тога како су људи окарактерисали своје здравље. Учесници су попунили приватне упитнике и одговорили да ли се осећају одлично, добро, средње или лоше кад је реч о њиховом здрављу. Подаци су показали да су особе које су већи неуротици имале мањи ризик од смрти. Истраживање ће бити настављено, а досадашњи резултати су објављени у журналу Psychological Science.