Почетна » Хлеб треба јести на крају оброка
Здравље Вести

Хлеб треба јести на крају оброка

Фото: Пекселс

Према најновијој студији, конзумирање угљених хидрата на крају оброка има повољне последице по наше здравље.

Поред тога што овом методом одржавамо избалансиран ниво шећера у крви, конзумација угљених хидрата након оброка одржава телесну тежину и доприноси целокупном здрављу. Студија, коју је водио професор са Медицинског факултета у Њујорку, Луис Џеј Арон, била је инспирисана недовољним научним подацима о томе да ли време када се угљени хидрати једу утиче на ниво шећера у крви. Доктор Арон је са колегама испитивао начин исхране 16 дијабетичара.

Њихова исхрана базирала се на протеинима, поврћу и угљеним хидратима, а испитаници су били распоређени у три групе. Прва група конзумирала је угљене хидрате десет минута након протеина и поврћа, друга група јела је угљене хидрате пре поврћа и протеина, а трећа је конзумирала све заједно. Време за угљене хидрате Сваком појединцу мерио се ниво шећера у крви пре јела и 30 минута након оброка.

Показано је да је она група која је конзумирала угљене хидрате на крају, имала за 53,8 процената мањи шећер у крви од групе која је конзумирала угљене хидрате пре остатка оброка и за 40,4 процената мање шећера у крви од оних који су у исто време конзумирали све намирнице. Научници сматрају да унос угљених хидрата на крају оброка, утиче на ниво инсулина, који је потребан за метаболизам шећера у крви. Такође, постоји веровање да би овакав начин исхране могао да утиче на губитак телесне тежине, јер мањи нивои инсулина у организму доводе до мршављења.