Почетна » Храни мозак и даје снагу, а једна шака дневно ПОДМЛАЂУЈЕ
Здравље Исхрана Вести

Храни мозак и даје снагу, а једна шака дневно ПОДМЛАЂУЈЕ

Фото: Пиксабеј

На пијацама ових дана осим младог лука, зелене салате и ротквица потражите и руколу.

Рукола обилује антиоксидансима и као таква помаже одбрану против једноставних болести као што је прехлада, али и озбиљнијих стања, попут рака, срчаних обољења и прераног старења.

Витамин А, којим рукола обилује, гарантује побољшање стања костију, зуба и очију. Показано је да једињења флавоноида у свом зељастом поврћу сличном руколи штите кожу, плућа и оралне шупљине од рака. Још једна корист од укључивања руколе у редовну исхрану је витамин К. Неиме, постепена деградација нервних путева, као у случају код Алцхајмерове болести, може се успорити повећањем уноса витамина.

Рукола је препуна витамина и минерала који на неки начин јачају одбрану имуног система организма. Тело је стимулисано да ствара више белих крвних зрнаца, а рукола има и друге бројне начине да побољша снагу, издржљивост и функционисање вашег имуног система.

Наиме, рукола је богата фолатима, који укључују и фолну киселину, а они доказано смањују појаву одређених менталних дефеката код беба. Конзумирање руколе је корисно и због садржаја витамина Б комплекса, раније познатих једноставно као витамин Б, који заправо чине групу од осам различитих витамина, који подстичу метаболизам и здравље ћелија. Б витамини учествују и помажу у свим различитим ћелијским активностима, укључујући производњу енергије, синтезу масти, производњу црвених крвних зрнаца и многе друге виталне процесе за ћелијско и метаболичко здравље.