Почетна » ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Срећан Ускрс: Обичаји, веровања и традиција!
Занимљивости Вести

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Срећан Ускрс: Обичаји, веровања и традиција!

Ускрс или Васкрс је један од најрадоснијих хришћанских празника, који прославља повратак Исуса у живот, тачније његово васкрсење.

Почео је црквеним звонима и поноћним литургијама широм Србије, па се тако обележио највећи хришћански празник. Ускршње славље такође за веренике означава и крај Великог поста, па су први мрсни залогаји управо ускршња јаја.

За овај дан је везан још један празник Велики петак, када је Исус разапет на Голготи. Ускрс је најстарији хришћански празник. Припрема за прославу овог радосног празника почиње на Велики четвртак, дан причешћа а наставља се на Велики петак. На тај дан је према веровању Исус одведен код римског прокуратора Понтија Пилата, који је народу оставио да бира да ли желе да спасу Исуса или Вараву, осуђеника на смрт, због побуне, пљачке и убиства. 

На велики петак и велику суботу се фарбају ускршња јаја, и то највише у црвену боју, која је симбол Исусове крви, али је и симбол весеља и радости. Прво црвено јаје које се офарба се зове чуваркућа и оно се оставља по страни да чува кућу, до наредног Ускрса.

Остала јаја се боје на разне начине, доста верника фарба 33 ускршња јаја, која треба да симболизује број година које је имао Исус када је разапет.

Ускршње славље почиње после јутарње службе, након чега се верници поздрављају са речима Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе, и тај поздрав користе све до Спасовдана, који се слави 40 дана, након Ускрса.
Обичаји су нешто што смо наследили од наших старих, и зато се ми држимо њих.

Обичаји везани за најрадоснији хришћански празник се настављају и после недеље, па се после првог понедељка после Ускрса одлази на гробове умрлих чланова породице. Том приликом се њихови гробови побусају са зеленом травом, и то се назива још и Побусани понедељак или задушнице.

Некада се трпеза састојала од најбољих домаћих производа сир, кајмак, пршута, домаће поврће. Данас је најбитније да то буде свечан ручак, уз обавезна фарбана јаја и велику празничну погачу. Васкрс представља радостан и свечан дан када се окупљамо у кругу породице, пријатеља, драгих и вољених људи, и славимо у срећи и весељу.