Почетна » Хвалите унуке, јер им тако градите самопоуздање
Друштво и ми Вести

Хвалите унуке, јер им тако градите самопоуздање

Мада унуци сада уживају на летњем распусту, по повратку у школске клупе многи родитељи поново ће се суочити са проблемом како да их приволе да уче. Стручњаци подсећају да малишани, као и одрасли, мотивацију проналазе у наградама.

Награде су добре

Баш као што постоје различите врсте мотивације, има и различитих награда. Оне могу бити материјалне, попут новца за уложени труд и остварене резултате, или нематеријалне, комплименти који се фокусирају на сам процес, а не само на резултат.

Помозите родитељима ваших унука

Да бисте помогли родитељима својих унука, морате да престанете да се усредсређујете на оцену коју ће дете добити, већ би било добро да почнете да га хвалите због уложеног труда. То треба урадити искрено, водећи рачуна да не претерате с комплиментима, јер ћете, жаргонски речено, бити „проваљени“, па ће деца брзо схватити ако их лажете и то ће их деморалисати.

Комплименти граде самопоуздање

Не заборавите да комплименти граде и самопоуздање код деце на дуже стазе и немају краткорочни ефекат. Али не би било лоше да уведете и систем награђивања, чак и када не желите да ваше дете уради нешто посебно.