Почетна » И читање троши калорије: Од којих активности се највише мршави
Занимљивости Вести

И читање троши калорије: Од којих активности се највише мршави

Када размишљамо о мршављењу, радње које свакодневно обављамо нам не падну на памет приликом збрајања утрошених калорија.

Можда ћете сада, када прочитате која од њих колико “носи”, почети да их чешће обављате, у циљу лепоте. Све се односе само на даме и на временски период од пола сата спровођења.

Купање у кади

Ако се 30 минута купате у кади пуној воде, без обзира на то да ли сте у њу додали миришљаве соли, есенцијална уља или купку по избору, потрошите 140 калорија, ништа не радећи, исто колико бисте изгубили и за 15 минута вежбања. Седење, без икакве додатне активности, сагори 31 калорију, а за три сата утрошићете калорија колико и за 20 минута проведених у теретани.

Калорију мање носи читање, а четири сата проведена уз књигу “вреде” као 25 минута вежбања. Блажа варијанта је писање, којим губите само 15 калорија, а за два и по сата (ако вас не заболи рука) сагорећете их као и за 15 минута у теретани. Лаптоп је енергетски захтевнији – рад на њему односи 42 калорије, а за три сата потрошићете их исто колико бисте за 35 минута у теретани.

За само 30 минута изгубићете 55 калорија, а ако спавате осам сати сагорећете у сну исто колико бисте за 45 минута у теретани.

Ако не волите време да проводите у кухињи, можда ће вас спознаја о томе колико мршавите док тамо боравите нагнати да се дуже задржавате око шпорета. Наиме, кувањем губите 74 калорије, а за сат исто колико и приликом 15-минутног извођења вежби. Прање судова сагорева 66 калорија, тј. два сата (мада не знамо како бисте то физички издржали) “вреде” колико и 38 минута у теретани.

Усисавање је као вежбање

Усисавањем ћете “усисати” 84 калорије, а за сат и по онолико колико бисте и за 25 минута вежбања. Слично је и са брисањем прашине, које носи само четири калорије мање. Туширањем ћете “спрати” са себе 124 калорије, колико бисте изгубили и током 12 минута вежбања. Малишани вам носе много поена – играњем са њима изгубићете, у просеку, 150 калорија, а за два сата исто колико и током 60 минута вежбања. Баштованство ће вам, осим уредног и лепог цвећа, донети и трошење калорија – чак 162 изгубићете током 30 минута, а за сат онолико колико бисте и за 40 минута проведених у теретани, окупани знојем.