Почетна » И после повишице – повишица
Друштво и ми

И после повишице – повишица

Пензионери чије су пензије између 25.000 и 32.285 динара на октобарском чеку имаће два повећања: једно добијају укидањем Закона о привременом умањењу, а додатних 5% стижу из државне касе за најстарије са најнижим примањима. Предложеним изменама Закона о ПИО предвиђа се и укидање формуле за усклађивање пензија два пута годишње, а уместо тога Влади се даје овлашћење да сама о томе одлучује.

Увећана примања ће, према садашњој динамици исплата ПИО фонда, већ 2. новембра стићи на адресе пензионера самосталних делатности, а четири дана касније мало дебље коверте ће добити пољопривредни и војни пензионери. Повишицу ће 10. новембра осетити и пензионери из категорије запослених, којих је највише.

Стигао је коначно и новембар, који су пензионери широм Србије дуго ишчекивали, јер им је одавно обећано да ће са тим месецом (и октобарким пензионим чеком) стићи и повећање њихових примања. Скупштина Србије је 29. септембра усвојила измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се укида Закон о привременом уређењу начина исплате пензија, па ће пензије које стижу у новембру бити исплаћене без умањења.

Дакле, за неколико дана, примања сениора ће у просеку бити већа за 11,3 одсто у односу на 2014. годину када је Влада донела Закон о привременом умањењу пензија. Пензионери чије су пензије између 25.000 и 32.285 динара на октобарском чеку имаће два повећања. Једно повећање добијају укидањем Закона о привременом умањењу, а још додатних пет одсто, који стижу из државне касе за најстарије са најнижим примањима. Примања ће бити за исти проценат већа и онима који пре четири године нису били обухваћени смањењем, односно пензионерима са чековима испод 25.000 динара.

Рачуница показује да пензионер који је 2014. године имао 26.000 динара, ванредним повишицама претходних година сада прима 27.745 динара. Укидањем закона ће имати 29.132, а када се на то дода још пет одсто, његов чек ће износити 30.588 динара. Корисник који је пре четири године имао 28.000 добиће 32.445, онај са 30.000 сада ће имати 34.477, док ће износ од 32.000 бити повећан на 36.743 динара.

Када је реч о чековима са износима мањим од 25.000 динара, којих је на списку ПИО фонда нешто више од 950.000, они ће имати за пет одсто више. То значи да ће чек од 15.000 сада бити 15.750, 17.000 убудуће 17.850, они са 23.000 примаће 24.150, а пензионерима са 25.000 коверта ће бити 26.250 динара.

Нови Закон о пензијско-инвалидском осигурању доноси и укидање обрасца М-4, докзумента за утврђивање стажа осигурања, зараде и висине уплаћених доприноса, као и омогућавање правог бенефицираног радног стажа рударима.

Свако наредно повећање пензија мораће да, како је саветовао наше власти Међународни монетарни фонд, буде линеарно, односно исти проценат увећања мораће да важи за све пензионере. Предложеним изменама Закона о ПИО предвиђа се и укидање формуле за усклађивање пензија два пута годишње, а уместо тога Влади се даје овлашћење да сама о томе одлучује.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је већ најавио да ће се висина пензија убудуће уређивати Законом о буџету, а не усклађивати с растом инфлације. Како је објаснио, Влада ће настојати да раст пензија прати раст буџетских прихода, и да ће повећања бити већа од инфлације, односно раста цена на мало.

Међутим, Фискални савет оцењује да то уноси несигурнот:

– Добро је то што законске измене укидају Закон о привременом смањењу пензија, али уносе несигурност и потенцијално своде пензијски систем Србије на ниво најнестабилнијих система у земљама Северне Африке и Блиског истока – поручују из Фискалног савета.

Напуштање јасне и објективне формуле за усклађивање пензија негативно би се, према њиховом мишљењу, одразило на предвидивост пензијског система и створило би додатну несигурност код радника који уплаћују доприносе, али нису у могућности ни да оквирно знају како ће се кретати њихова будућа пензијска примања, нити да финансијски планирају своју старост.

Вучић – Да пензионери буду задовољни

– У новембру ће сви пензионери добити увећање пензија за пет одсто, а за око месец дана знаћемо да ли, уз увећање пензија, постоји могућност и додатног једнократног давања пензионерима – рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је изразио уверење да ће пензионери бити задовољни и захвалио им што су веровали у државне органе, а држава је, каже, показала да и са најмањом способношћу Србија може да се извуче из банкротства и да буде на сигурном и добром путу.

Вучић је казао да га многи нападају, јер је инсистирао и тражио да се онима који имају пензије до 32.000 динара, а који имају тежи економски положај, исплати пет одсто више и да то буде стална, а не привремена катергорија.

Он је навео да око 72 одсто пензионера у Србији тешко живи и да држава жели да и они осете резултате реформи спроведених у последњих неколико година, те да и они буду ‘“нешто задовољнији“’.

– Са тим увећањем и једнократним давањима то ће бити за читаву пензију више на годишњем нивоу. Мислим да је то важна и лепа вест за пензионере. Мој отац ће, на пример, имати за 9.000 већу пензију него што је имао 2014. године, а скинули смо му 13 или 14 хиљада – рекао је Вучић.

На коментар да влада преузима на себе одлуку о повећању пензија, уместо као до сада годишње два пута у складу са инфлацијом, Вучић је рекао да би то значило повећање од 1,2 или 1,3 одсто, а Влада то жели да буде повећање од три, четири, па чак пет одсто ако буде могућности.

 

Најважније измене пензијског Закона

 

  1. Новац намењен пензијско-инвалидском осигурању убудуће ће моћи да се користи и за исплату новчане помоћи пензионерима са најнижим примањима
  2. Предвиђена је исплата новчаног износа као увећања уз пензију који ће зависити од финансијских могућности државног буџета и економских кретања, али притом он не сме да буде већи од 0,3 одсто БДП на годишњем нивоу.
  3. Уведен је другачији начин обрачуна пенала за раднике који су током рада имали стаж са увећаним трајањем, односно бенефицирани, а који одлазе у превремену старосну пензију
  4. Измењен је и члан 15 Закона о ПИО који се односи на самосталне уплате доприноса
  5. Укида се 16 образаца од 1. јануара 2019, чиме ће се поједноставити процедуре, брже остваривати права, смањити обавезе послодаваца у виду попуњавања различитих пријава и њиховог достављања Фонду, смањиће се административни трошкови
  6. Ступањем на снагу ових измена престаје и овлашћење Фонда ПИО да принудно наплаћује неуплаћене доприносе обуставом трећине пензије
  7. Ограничава се привременост решења о пензији, што значи да у случају да се у року од три године од правоснажности привременог решења не утврде недостајуће чињенице, износ пензије постаје коначан по службеној дужности
  8. Мења се начин обрачуна зараде из последње године рада у којој се остварује право на пензију, што ће значајно утицати на смањење броја привремених решења