Почетна » Има 10 пута више витамина А од других житарица, штити тело од стреса и довољно само пола шоље
Нутрициониста Вести

Има 10 пута више витамина А од других житарица, штити тело од стреса и довољно само пола шоље

Куван, печен, у било ком облику, одличан је јер има толико користи.

Не садржи глутен, што га чини добром алтернативом пшеници за оне кој морају да је избегавају. Ево још неколико разлога зашто би кукуруз требао да буде у вашој исхрани.
Као интегрално зрно, кукуруз је у категорији намирница које имају заштитно дејство. Бројне студије повезују конзумацију кукуруза са мањим ризиком од срчаних болести, можданог удара, дијабетеса типа 2 и гојазности. Да, кукуруз је повезан са мањим ризиком од гојазности упркос томе што има висок садржај угљених хидрата. Али, наравно, количина је важна. Покушајте да изаберете порције које су у складу са потребама вашег тела и нивоом активности. За већину одраслих жена то би значило један клип кукуруза или пола шоље печеног пасуља.

Богат је важним хранљивим материјама

Кукуруз садржи различите врсте витамина Б, као и калијум. Калијум је минерал који подржава здрав крвни притисак, функцију срца, контракције мишића, спречава грчеве мишића и помаже у одржавању мишићне масе. И не само то, кукуруз садржи 10 пута више витамина А од других житарица. Уз све то, штити од когнитивног пада. Исто тако, витамин А подржава имуни систем и помаже у формирању слузокоже респираторног тракта. Јача слузокожа ствара бољу заштитну баријеру и тако спречава улазак клица у крвоток.

Кукуруз има антиоксиданте

Лутеин и зеаксантин, главни каротеноиди (или пигменти) кукуруза, помажу у заштити очију и доказано смањују ризик од макуларне дегенерације (болести централног дела мрежњаче) и катаракте. Такође је доказано да антиоксидант кверцетин може помоћи у борби против акутних и хроничних упала и заштити од неуродегенеративних болести, као што је Алцхајмерова болест. Кверцетин је такође повезан са апоптозом, обликом програмиране ћелијске смрти коју тело користи да убије истрошене или дисфункционалне ћелије.

Наравно, када помислите на кукуруз, вероватно мислите на жути кукуруз. Али постоје и плаве и љубичасте, а антиоксиданси у њима могу сузбити упале. Осим што штити тело од оксидативног стреса, неравнотеже између слободних радикала који оштећују ћелије и способности тела да се супротстави њиховим штетним ефектима.

Одличан је за варење

Још једна здравствена корист од једења кукуруза су нерастворљива влакна која се не разграђују и апсорбују у крвоток. Нерастворљива влакна остају у дигестивном тракту, повећавају количину столице и помажу у премештању отпада кроз ваш систем. Ово спречава затвор, смањује ризик од хемороида и може помоћи у смањењу ризика од рака дебелог црева. Кукурузна влакна такође могу помоћи у контроли тежине повећавајући осећај ситости након оброка.

Ознаке