Почетна » Имају сјајно лишће и раскошне цветове, а може живети и до 100 година: Да ли знате о ком цвећу је реч?
Моја башта Вести

Имају сјајно лишће и раскошне цветове, а може живети и до 100 година: Да ли знате о ком цвећу је реч?

Фото: Пиксабеј

Камелије су деценијама биле цењено од стране баштована. Успевају у благој клими, доступни су у хиљадама сорти. Ови широколисни зимзелени грмови имају издржљиво, сјајно лишће и раскошно цвеће. Најчешће врсте камелија су Цамеллиа јапоница и Цамеллиа сасанкуа.

Висина / ширина: Већина грмља достиже висину између 6 и 12 метара и отприлике толико широку.

Време цветања: Различите сорте камелија цветају од касне јесени до средине пролећа. Непосредне садње раних, средњих и касних сорти, а цвеће можете имати од новембра до априла или маја.

Боја и карактеристике цвета: Прекрасно цвеће, углавном бело и нијансе ружичасте или црвене, и разних комбинација. Долазе у разним облицима: анемона, једнострука, полудвострука, формална двострука, двострука у облику руже и божур. Животни век: Камелије су дуговечне биљке, неке живе више до 100 година, пише Гарден Десинг.

Садња:

  • Када садити: У зонама 8-10, камелије се могу садити у јесен, зиму или пролеће. Међутим, у зони 6 или 7 их је боље садити у пролеће како би се омогућило успостављање корења пре него што наступи хладније време.
  • Где садити: Локалитет на месту заштићеном од ветра. У врућим климатским условима лоцирајте их тамо где су заштићени од јаке светлости или сунца може да опече лишће.
  • Како садити: Биљни ниво са површином тла; посебно избегавајте предубоку садњу. Рупа за садњу треба да буде дубока као матична кугла и двоструко шира. Поново напуните и убаците корен у рупу дубоку од 6 до 8 цм. Центрирајте биљку и напуните, нагињући земљу према странама. Врх цвећа треба да буде 4-8 цм изнад нивоа тла. 

Нега земљиште:

Треба да се добро дренира са пХ од 6 до 6,5 (благо кисело). Нека буде влажно.

Храните једним од многих доступних ђубрива камелија или општим ђубривом 10-10-10 на пролеће након што цветови падну. Избегавајте храњење камелија након јула, јер касно храњење може проузроковати опадање пупољака. 

Вода: Првих неколико година редовно заливајте, а затим одржавајте земљу влажном, али не превлажном. Редовно им обезбедите воду у сувој клими.