Почетна » Имала је само 16 година када је преминула у концентрационом логору: Овако је изгледала Ана Франк пре Другог светског рата (ВИДЕО)
Занимљивости Вести

Имала је само 16 година када је преминула у концентрационом логору: Овако је изгледала Ана Франк пре Другог светског рата (ВИДЕО)

Фото: Википедија

Анелис Мари Франк, познатија као Ана, имала је 13 година када је за рођендан, 12. јуна 1942. добила књижицу за аутограме.

Одлучивши да је паметније да је користи као дневник, Ана ју је попунила – њу и још две бележнице, не знајући да ће баш њене мисли постати најпрецизнији опис скривања Јевреја од нацистичког хорора.

Писала је о променама које су се десиле пошто је Немачка окупирала Холандију, али и о ограничењима и о туговању за баком која је умрла раније те 1942. године. 6. јула те године Ана је са породицом отишла у тајно склониште несвесна да ће ту остати пуне две године, све до трагичног краја. Желела је да постане глумица али је, услед немогућности да гледа филмове док се крила у пословној згради свог оца, одлучила да своје амбиције пребаци на новинарство.

 Хоћу ли икада моћи да напишем нешто велико? Хоћу ли икада постати новинарка или писац – питала се Ана 5. априла 1944. године. Дневник је писала све до 1. августа те године. У уторак, 4. августа 1944. у тајно скровиште Франкових упала је Зелена полиција, након анонимне дојаве. Сви су одведени у логор. Анина мајка умрла је од глади, а сестра од тифуса.

Ана Франк имала је свега 16 година када је преминула у концентрационом логору Берген-Белсен – од тифуса, у марту 1945. године, само неколико недеља пре ослобђења. Датум смрти никада није са сигурношћу утврђен али се процењује да је то било 16. марта. 

Њен отац Ото једини је преживео Аушвиц и успео да пронађе дневник своје ћерке који је објавио 1947. године. Од тада је постао лектира деци широм света, и продат је у више од 30 милиона примерака и преведен на 67 језика. Овај видео једини је постојећи снимак Ане Франк, а снимљен је док је гледала венчање комшија 22. јула 1941. године.