Почетна » Исповест Мире Адање-Полак: Мој муж је главни у кући
Моја прича Вести

Исповест Мире Адање-Полак: Мој муж је главни у кући

Пре него што се 1971. године запослила на Телевизији Београд, радила је као шеф маркетинга у „Експорт експресу“ и као шеф стјуардеса у „Авио генексу“. Интервју је њена специјалност, а разговарала је с бројним домаћим и светски познатим особама. Гледаоци су навикли да је годинама гледају неђељом поподне у емисији „Мира Адања-Полак и ви“. Ауторка је више од 200 документарних емисија и уредница на Радио-телевизији Србије.

Мирин отац је био против тога да се она бави новинарством и стално јој је понављао да мора да заврши факултет, верујући да ће је након тога проћи жеља да се бави новинарством. Она је послушала оца и завршила психологију и на Филозофском факултету у Београду.

Приватни живот

Рођена је 22.8.1942. године у Будимпешти, као ћерка Соломона и Катарине Адање. Соломон је био хирург уролог на Војномедицинској академији, а Катарина историчарка уметности.

Мира је у браку с Мартином Дарком Полаком, ракетним инжењером и имају сина Марка. Укућани ретко гледају емисије које ради и нису нимало оптерећени послом којим се она бави. Не воли разговарати о својој породици, али једном приликом је рекла да је патријархална жена и да је њен муж главни у кући. Сматра да је исфорсирани сукоб надлежности и потреба неких жена да на себе преузимају прерогативе који припадају мушкарцима основа свих брачних несугласица.

– Породица је та која је нуклеус друштва. Ако је она на чврстим ногама, можете рачунати на опстанак и успех. Породица је најсигурнија фирма и има своје законитости о штедњи, о сагледавању сутрашњице, да се не троши преко мере, никад не знаш шта долази – рекла је за “Блиц” Мира Адања Полак.

Мира је успела да из многих значајних саговорника извуче детаље које нису ни желели да откривају, али о детаљима из њеног приватног животу се врло мало зна. У срећном је браку са ракетним инжењером Мартином Полаком, са којим има сина Марка и троје унучади. Тврди да јој никада није било потребно да своју приватност дели са широким аудиторијумом.

– Моја интима није део мога посла. То је мој лични живот. Немам потребу да свој лични живот тумачим и да тиме потпомогнем оно што производим. На мени можете све да видите – да ли сам задовољна жена, да ли је све у реду, да ли имам неких личних проблема. На лицу једне жене видите увек све – искрена је водитељка.

Каријера

Након дипломирања је стажирала клиничку психологију, али њен отац је схватио да није задовољна и морао је да попусти жељи своје ћерке да новинарски посао ради на оригиналан начин и да људи у томе што ради препознају њен рукопис, а схватио је колико је успела у свом послу тек кад су људи на пријавници болнице тражили да их прими „доктор Полак“. 1971. године почиње да ради на Телевизији Београд.

Миру красе неисцрпна радозналост и упорност, а када пред себе постави циљ не одустаје док га не оствари. Ако јој нека од особа с којом жели направити интервју каже да није расположена за разговор с њом, она га под геслом „бићеш ћеш мој кад-тад“ ставља на попис и повремено позива онолико колико је то потребно, све док не схвате да је разговор с њом једини начин да је се реше.

Никада није имала осећај да нешто не може нити се устручавала због титула и функција људи с којима је разговарала или радила репортаже, а неки од њих су Хенри Кисинџер,Софија Лорен, Јованка Броз, принц Александар и принцеза Јелисавета Карађорђевић, Ориана Фалаци, Барбара Валтерс, Курт Валдхеим, Розалин Картер, Кирк Даглас и многи други. Признаје да је нетактична и упорна и додаје да неко пред њом никада не треба да говори о рубрици коју намерава да уради јер ће је украсти истог тренутка, без имало гриже савести.

Постала је препознатљива и по специфичним путописима које приказује у оквиру емисије „Мира Адања-Полак“. Репортаже које се издвајају су оне из Америке, Аустрије, Чилеа, Француске, Италије, Индије, Јапана, Кеније, Кине, Мађарске, Немачке и Русије.

Највећа достигнућа

Мира Адања-Полак је новинарка иза које је велик број ексклузивних интервјуа с припадницима краљевских породица, значајних особа из света политике, уметности и бизниса, а многе од њих је направила у време кад је то било готово неоствариво.

– Увек сам знала шта хоћу и никад нисам ишла преко могућности, и туђих и својих – истиче Мира Адања Полак.

Добитница је признања „Капетан Миша Атанасијевић“ за афирмацију српске културе и уметности, затим повеље за изузетан допринос уметности и култури Србије од Удружења ликових уметника примењених уметности и дизајнера Србије.

2009. године јој је на годишњем скупу Y-пеер програма УН-а за континуирану борбу против АИДС-а и ширење знања о овој болести додељено звање амбасадора УНФПА (Унитед Натионс Фунд фор Популатион Ацтивитес).