Почетна » Испробајте природне еликсире и методе који природно лече упалу синуса
Савети стручњака Вести

Испробајте природне еликсире и методе који природно лече упалу синуса

Упала синуса је доста чест проблем, носи гомилу непријатних симптома.

Ако вам је нос запушен или цури, осећате притисак на лицу или кашљете, то све могу бити знакови да имате упалу слузнице носа и синуса – риносинузитис, или само синуситис, како чешће ово обољење зову. Синуси су шупљине унутар костију лица и садрже слуз, која помаже да се ваздух који удишете загреје, навлажи и филтрира. Када због неког одређеног разлога дође до блокирања нормалног протока слузи може настати инфекција.

Постоје акутни И хронични синузитис. Акутни синуситис траје најчешће око 10 дана, али никад више од 4 недеље, док се хронични синуситис карактерише трајањем симптома дуже од 12 недеља и поред примене терапије.

Када људи кажу да имају проблема са синусима то обично значи да имају неки од симптома обољења синуса.

Терапија зависи од од узрока обљиења синуса. Најзначајнији терапијски поступак је ослобађање ушћа синуса и успостављање дренаже. У акутној фази то се постиже вазоконстрикторним капима које су најефикасније у положају ‘’глава доле и позади’’, као и орланим деконгестивима. Лекови у чијој основи су етерична уља такође ефикасна. Аналгетици су неопходни кос изражене болности.

Пацијенти се најчешће јављају оториноларингологу због хроничног риносинуситиса, те често из ординације изађу са утиском да је неопходно хирушко лечење. Битно је знати да се операција планира за сваког пацијента посебно и то само у случају да су све могућности тзв. конзервативног лечења исцрпљене.
Операција синуса није трајно решење. Нажалост, вец́ина пацијената који се подвргну операцији синуса и даље ц́е бити потребан медицински третман како би се спречио повратак хроничног синуситиса.

Особама које су склоне упали синуса савет је да се штите од хладноће, да избегавају алергене и друге потенцијалне окидаче, а јачање имунитета је такође јако важно у спречавању обољевања.

Срећом, постоји и читав низ природних лекова за ову врсту проблема које можете наћи у својој кухињи.

Еукалиптус, рузмарин, нана

Удисање паре користећи вруће воде из шерпе или инхалација, један је од најпопуларнијих, али и најједноставнијих, начина за сузбијање симптома упале синуса, отварање дисајних путева и избацивање секрета.

Процес је прилично једноставан – ставите воду да прокључа, ставите посуду на сто, сипате неколико капи уља од еукалиптуса, нагнете се над њу тако да вам је лице у директном контакту са паром и трудите да дишете кроз нос (можете и да прекријете главу пешкиром). Ако вам се чини да вам је еукалиптус много јак, додајте рузмарина или нане.

Еукалиптус ублажава непријатне болове и чисти синусне шупљине, смањује упалу, помаже код упала грла и десни, али и малаксалости и појачане изложености стресу.

Морска со против упале синуса

Раствори морске соли користе се превентивно или за избацивање секрета. Обично се упрскавају у нос. Можете их наћи у апотекама, а можете и да помешате 500мл чисте воде, ¼ кашичице соли и ¼ кашичице соде бикарбоне, сипате течност у бочицу и прскате раствор у унутрашњост обе ноздрве два-три пута дневно.
Бели слез против упале синуса

Позната је употреба чаја од белог слеза за искашљавање и лечење упале плућа, а такође се показао као ефектан код лечења упале синуса. Као што подстиче избацивање шлајма, исто тако помаже при елиминисању густе слузи из дисајних путева. Смањује оток и упалу и такође се понаша као антиоксиданс, јачајући ослабљени имунолошки систем.

Ознаке