Почетна » Историја „луђа“ од фикције: Измишљени ликови који су инспирисани стварним људима
Моја прича Вести

Историја „луђа“ од фикције: Измишљени ликови који су инспирисани стварним људима

Ко је заиста био „прљави инспектор Хари“?

Кога је то пљачкао Зоро, а коме певала незгодна Мис Пиги? Да ли је Доријан Греј био заиста тако леп? Да ли је истина да је Џејмс Бонд био Србин? Ево листе „фиктивних“ ликова који и нису били тако „нестварни“.

Холивудски продуценти последњих година пуне џепове експлоатишући биографије славних историјских личности.

Ипак, и пре ове “историоманије” филмски ствараоци су знали да своје ликове замисле према особама које су стварно постојале. Било да су представљали само инспирацију за лик или су заиста били онакви какви су приказани на филмском платну, за неке од њих данас звучи готово невероватно да су заиста постојали.

Јер… они су давно заборављени, а њихови “филмски двојници” и данас живе…

Џини Фонтејн

Џони Фонтејн је можда био омиљено кумче дон Корлеонеа, али мало људи зна да је његов лик инспирисан данас легендарним певачем Френк Синатром. Пре него што је постао планетарно популаран, Синатри и није баш ишло. Прича каже да су онда његови “мафијашки пријатељи” повукли неке везе и можда продуцентима дали “понуду која се не одбија”.

Доријан Греј

Доријан Греј можда није склопио уговор са ђаволом да остане вечно млад, али је ипак једном живео. Оскар Вајлд, писац чувене књиге, његов лик је замислио према лику свог љубавника – песника Џона Греја. Није се чак трудио ни да промени презиме.

Зоро

Много је филмова о маскираним јунацима који помажу унесрећенима и боре се против зле власти. И иако се и за легендарног Робина Худа сматра да је вероватно постојао, за маскираног латиноамеричког хероја који витла мачем, облачи се у црно и иза себе оставља само ознаку “З“ – Зороа, зна се и много више.

У стварности можда није био Антонио Бандерас, али јесте био мексички бандит који је живео у време калифорнијске златне грознице. Звао се Хоакин Муриета, нападао је возове натоварене златом и тако се обогатио. Изгледа да у стварности и није био толико племенит као његов филмски двојник.

Ебенизер Скруџ

Када је Чарлс Дикенс написао “Божићну причу” сасвим сигурно није знао да ће ово постати једна од најпознатијих и највољенијих празничних бајки свих времена. Он је на уму имао само једног шкртог политичара – Џона Елвеса. Њега, истина, нису посетили духови садашњости, прошлости и будућности, али он јесте ишао на спавање са сумраком да би уштедео свеће. Прави Ебенизер Скруџ!

Красти кловн

Филмски свет је пун бизарности. Пропали кловн Красти из легендарне серије “Симпсонови” створен је према много финијем лику – телевизијском кловну Растију Нејлсу (играо га је Џејмс Ален) који је обележио детињство многе деце, па и Мета Гренинга – творца Симсонових.

Мис Пиги

Највећа дива међу луткама, Мис Пиги била је заправо чувена џез певачица Пеги Ли коју су креатори Мапета заправо веома волели. Сви који мисле да су је овим поређењем увредили, гадно греше! Жена је била лепотица, а, зар таква није била и Мис Пиги?!

Лолита

Долорес Хејз, боље познатија као Лолита није у потпуности била измишљена. Превремено сазрела девојчица која постаје предмет опсесивне љубави професора коју је замислио писац Владимир Набоков, можда је имала своју стварну двојницу у једанаестогодишњој Флоренц Хорнер, девојчици коју је 1948. киднаповао педофил.

Хана Шмит

Тумачење Хане Шмит, чуварке нацистичког логора за време ИИ светског рата из филма “Читач”, Кејт Винслет је донело Оскара. “Стварној Хани“ Исли Кох, “чудовишту из Бухенвалда“ злочини су донели доживотну казну затвора. Као и њен филмски пандан, и она се убила тако што се обесила у затвору.

А сада приче о “чврстим момцима”…

Најпознатији детектив свих времена Шерлок Холмс, настао је по узору на Дојловог савременика, лекара Јосефа Бела. Као и његов фиктивни парњак, и Бел је с времена на време, помагао Скотланд Јарду у решавању случајева.

Хари Калахан, чувени “прљави инспектор Хари” заправо је био детектив Дејв Тоше – човек који је ловио “убицу Зодијака”. Професор авантуриста који открива изгубљене цивилизације и иде у лов на закопана блага, Индијана Џонс, у стварности се звао Хирам Бингхам ИИИ – открио је Мачу Пикчу 1911. године.

Најпознатији агент њеног величанства, чувени 007 – Џејмс Бонд не само да је стварно постојао, него је можда био и Србин! Неколико имена је у оптицају – канадски шпијун Вилијам Стефенсон, британски агент Бифи Дундердел, чак и Флемингов брат Петар! Као једно од имена се појављује и Душко Попов, један од највећих шпијуна ИИ светског рата, родом из Титела.

Улога Рокија Балбое је Силвестера Сталонеа винула од потпуног анонимуса до звезде Холивуда. Он је инспирацију за свог боксера који удара упркос свему и у инат свима, пронашао у потпуном аутсајдеру Чак Вепнеру који је издржао 15 рунди у борби са чувеним Мухамед Алијем. Сталоне је гледао меч.

Од инспирација из стварног света није изузет ни хорор жанр!

“Истеривање ђавола из Емили Роуз” колико год то невероватно звучало, заиста се догодио! Реч је случају из 1976. године када је, након што је била “поседнута” умрла Немица Анелис Мичел. Иако је суд пресудио да је њена смрт била изазвана мучењем и епилепсијом од које је боловала, многи и данас сматрају да је ово био случај “праве“ опседнутости демоном.

Норман Бејтс један је од најомраженијих и најстрашнијих филмских ликова. Хичкок је свог “психа” пронашао у Ед Геину – човеку који је убијао и ископавао мртве у жељи да направи одело које би личило на кожу његове покојне мајке (да, одавде и инспирација за чувеног Ханибала Лектора).