Почетна » ИЗБЕГАВАЊЕ СУНЦА МОЖЕ БИТИ НЕЗДРАВО КАО И ЦИГАРЕТЕ
Вести из света Здравље Вести

ИЗБЕГАВАЊЕ СУНЦА МОЖЕ БИТИ НЕЗДРАВО КАО И ЦИГАРЕТЕ

Најновија истраживања у Шведској, показала су да избегавање сунчевих зрака има исти ефекат, као пушење цигарета.  Према рећима научника, чак 30.000 жена из јужне покрајине ове државе, преминула је након 20 година тестирања.

Лекари упорно саветују да претерано излагање сунцу може имати озбиљне последице попут опекотина или до појаве рака коже, због прекомерног  УВ зрачења. Ови савети се посебно односе за људе са бледим тетивама, са појавом карцинома (нарочито коже) у породици, и у подручјима и периодима са високим УВ индексом, те се мора наставити са придржавањем ових упозорења!

Ипак, људи су склони крајностима,те се потпуно крију од сунца, а нова истраживања су показала, да и избегавање и те како може бити опасно.

Као извор испитаника, конкретније испитаника, направили су листу здравствених осигурања у јужној Шведској, из којих је у студију учествовало готово 30.000 жена старости између 25 и 64 године. Истраживање је почело 1990. и наставља се у наредних бише од 20 година. Веома важни докази у медицини су могући утицаји одређеног фактора ризика на смртност испитаника. Ова студија истражила је како изложеност сунчевом зрачењу утиче на укупну смртност, смртност од кардиоваскуларних болести, рака и других разлога. Додатни фактори су узети у обзир, нпр. Пушење цигарета, конзумирање алкохола, број рођења, степен образовања, брачни статус.

Сви испитаници, у зависности од одговора на 4 питања о изложености сунчевом светлу, подељени су у 3 групе:

Група А) Избегавајте сунце

Група Б) умерено изложена сунчевој светлости

Група Ц) изложена сунцу (не превише)

Резултати студије показују да:

 1 . да је стопа опште смртности 2 пута нижа у групи Ц (изложена сунцу) него у групи А (избегавање сунца)

 2. Однос зависи од дозе, односно степен изложености сунцу

 3. једнако дуги живи пушачи који су изложени сунцу и непушачима који то избегавају, односно да се може   очекивати слична предност у погледу очекиваног животног вијека од пушења цигарета и изложености сунчевој свјетлости

4. Смањење смртности првенствено се односи на кардиоваскуларне узроке и друге узроке који нису повезани са карциномом

5. да је нешто већа инциденца канцера коже, укључујући меланоме у групи која је више изложена сунчевој светлости, али без разлике у морталитету тј. меланомима чији развој утиче на изложеност сунчевом светлу имају повољнији ток болести (тзв. површински меланоми)

Укратко, студије пружају подршку онима који тврде да излагање „извору живота“ није нездраво. Заиста, можете очекивати мање проблема, првенствено са кардиоваскуларним болестима, и мало дужи живот.

Са прекидом пушења, физичком активношћу и прекомерном тежином, сада имамо додатни фактор здравствене превенције на коју можемо да утичемо.