Почетна » Избегните подмукле клопке дијабетеса
Здравље Вести

Избегните подмукле клопке дијабетеса

За шећерну болест и стручњаци и оболели кажу да је тешка јер њене симптоме није увек лако уочити на време – суптилни су, понекад потпуно неприметни

Дијабетес је стање организма у којем се тело бори да регулише ниво глукозе (шећера) у крви, а јавља се код особа чији организам не производи довољно инсулина, или инсулин који производи не делује на прави начин. За дијабетес и стручњаци и људи који га имају кажу да је подмукла болест јер његове симптоме није увек лако уочити на време. Често су суптилни, понекад и потпуно неприметни. Ако се не лечи, дијабетес може да има озбиљне последице по здравље.

Шећерна болест је можда највећа епидемија савременог света. У земљама Источне Европе око 60 одсто становништва старијег од 50 година има неку врсту поремећаја шећера у крви.

И у Србији је све више људи оболелих од дијабетеса. Према процени Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ из марта ове године, 710.000 одраслих људи болује од дијабетеса. Половину од тога чине старије особе, радно способно становништво, али је међу оболелима све више деце и адолесцената. Према садашњим прогнозама, до 2040. године број оболелих ће бити увећан за више од 50 одсто, што је око 600.000.000 болесника на планети.

Дијабетес је у нашој земљи пети међу водећим узроцима смрти. И мада су од 2014. године у домове здравља враћена саветовалишта за дијабетес, број оболелих расте, а 39 одсто укупног броја дијабетичара у Србији не зна да је болесно.

Ендокринолог Паро Новаковић истиче да пракса показује да готово свака особа с дијабетесом – из незнања, незаинтересованости или неинформисаности – прави грешке које повећавају ризик од бројних компликација, попут срчаног и можданог удара, слепила, болести бубрега…

НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ

Неколико је грешака које шећерни болесници (свесно и несвесно) понављају, а свака се своди на недисциплиновано понашање. Ако сте дијабетичар, ове савете морате не само да знате већ и да их се придржавате:

  1. Лекови неће сами обавити посао Они су тек део целокупне контроле дијабетеса. Само лекови, без здравог начина живота, не могу донети побољшање нити држати болест под контролом на дуге стазе. Прави лек је адекватан режим исхране.
  2. Немојте занемаривати дијагнозу Дијабетичари често „измишљају“ разлоге за повишени шећер и сматрају да је пролазног карактера. Који год разлог да се крије иза повишеног шећера, мора се реаговати адекватно и болест се никад не сме игнорисати.
  3. Не мењајте терапију на своју руку НИКАД не доносите одлуке о начину лечења без консултација са својим лекаром. НИКАД немојте узимати лекове за дијабетес од бабе, стрица, комшије, брата… Он се не лечи по универзалној шеми.
  4. Нередовно тестирање шећера у крви Самоконтрола је веома важна, јер ћете тако имати јасну слику како храна коју уносите, вежбе или лекови утичу на ниво глукозе. Мерите шећер у крви током дана, пре главних оброка и два сата после њих.
  5. Не прескачите оброке На дуже стазе то може бити погубно. Дијабетичар мора да има три оброка, у тачно време скоро сваког дана, како би организам имао исти темпо и лакше могао да апсорбује храну. Оброци морају да буду избалансирани према активностима које имате и потребама организма.
  6. Немојте имати нереална очекивања Преко ноћи не можете ни да смршате, ни да оставите цигарете, ни да почнете интензивно да тренирате. Према томе, у договору с лекаром поставите реалне и разумне циљеве. Спор али стабилан напредак је најбољи.

МОГУЋИ СИМПТОМИ

Некада игноришемо јасне знакове да нам је шећер у крви повишен. Ако приметите ове симптоме, обратите се лекару, нећете бити хипохондар. Бићете срећни ако није дијабетес, а раним откривањем ово обољење се може држати под контролом, уз здрав и активан живот.

* Претерана жеђ Учестало мокрење и претерана жеља за уносом било које врсте течности могу бити последица вишка шећера који се накупља у крви.

* Глад Претерана потреба за храном може бити један од знакова дијабетеса, узрокована променама нивоа шећера у крви.

* Умор и слабост Као и код претеране потребе за храном, дехидратација и недостатак шећера у организму могу довести до мањка енергије, сталног премора и лаког умарања.

* Губитак тежине Могућ је знак болести, јер код дијабетеса се шећер губи кроз често мокрење, те тако можете изгубити и калорије, самим тим и килограме.

* Замагљен вид Висок ниво шећера у крви повлачи течност из ткива, укључујући и очи. Уколико се не лечи, дијабетес може изазвати трајно оштећење вида.

* Честе инфекције Особе које имају дијабетес подложније су разним и честим инфекцијама. Код жена су то најчешће вагиналне инфекције.

* Трњење руку и ногу Може бити последица повишеног шећера у крви. Губитак осећаја, као и болно печење у рукама, ногама и стопалима знак су да је одлазак код лекара обавезан.

* Проблеми с кожом Свраб, сува кожа или слаба циркулација могу бити знак дијабетеса. Тамнија кожа врата или пазуха може бити знак отпорности тела на инсулин.