Почетна » Изгледа укусно и лепо за око, али штетно за срце – нездрави тренд освојио друштвене мреже
Занимљивости Вести

Изгледа укусно и лепо за око, али штетно за срце – нездрави тренд освојио друштвене мреже

На друштвеним мрежама Инстаграму и ТикТоку сигурно сте видели клипове у којима људи размазују маслац на дрвене даске потом додају разне сосеве, зачине и воће.

Овај тренд постао је виралан, броји 244.6 милиона прегледа само на ТикТоку, али многи заборављају да прекомерна конзумација путера може да има негативне ефекте на здравље.

„Забавно је и лепо радити ово, али запамтите да је путер богат засићеним масноћама које се повезују са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести“, рекла је за „Тхе Пост“ Керолајн Сузи, потпаролка Академије за исхрану и дијететику.

Препорука Америчког удружења за срце је да свега пет до шест одсто калорија које конзумирате долази из засићених масноћа јер њихов превелик унос повећава количину ЛДЛ-а или штетног холестерола.

„Ако је ваша дневна потреба 2.000 калорија, онда не би требало да више од 120 калорија долази из засићених масти. То је око 13 грама засићених масти дневно, а само једна кашика маслаца садржи око 7 грама“, додаје.

Овај тренд је прва покренула фоод блогерка Џастин Доирон. На даску је намазала маслац, а онда га украсила сосевима, зачинима, воћем и јестивим цвећем. Потом га је јела уз хлеб или крекер.