Почетна » Јабуково и винско сирће за здравље, алкохолно за чишћење
Здравље Вести

Јабуково и винско сирће за здравље, алкохолно за чишћење

Фото: Пиксабеј

Осим што салати даје посебан укус, сирће помаже пробави и има низ здравствених предности. Истраживања су показала да сирћетна киселина значајно смањује удео холестерола и триацилглицерола у крви, а утиче и на снижавање крвног притиска.

Алкохолно или бело сирће највише се користи за чишћење или конзервирање хране, а винско и јабуково сирће имају репутацију намирница које су добре и за здравље.

Винско сирће

Као што му само име каже, винско сирће се прави од вина, белог или црног и препуно је калцијума, калијума, магнезијума, фосфора, гвожђа и бакра.

Црно вино садржи ресвератрол, супстанцу која се налази у црном вину и која му даје боју, има снажно антиоксидативно дејство.

Бело винско сирће има блажи укус, за разлику од црвеног које због танина из љуске грожђа има богатију, интензивнију арому. Што је вино квалитетније биће квалитетније и винско сирће. Оно мора да садржи најмање четири посто сирћетне киселине, а киселост од пХ 3,2-3,6.

Осим као зачин у салати или састојак при припреми умака, прелива, супа или као додатак главним јелима, винско сирће је познато по противупалном или антисептичком деловању. Користило се и као средство за дезинфекцију, испирање рана, код упала и повишене температуре… 

Јабуково сирће

Иако се обично истичу предности јабуковог сирћета у борби против вишка килограма, нека ранија истраживања показала су како је и винско сирће једнако добро за све који би желели да истопе нагомилане вишкове.

Јабуково сирће се производи од свежих јабука које се нарежу на мање комаде или гњече, па се подвргавају ферментацији у два корака. Такође је природни лек, а сматра се и природним антибиотиком.

За мршављење и бржи метаболизам

Ако желите да смршате и убрзате метаболизам пре сваког оброка две до три кашичице јабуковог сирћета ставите у чашу млаке воде и попијте на празан желудац.

Ацето балсамицо

Ацето балсамицо (балзамично сирће) се традиционално производи у италијанској Модени, а прави се из концентрованог мошта белог грожђа сорте Требиано. Производ је тамне боје и богатог укуса, добијен дугим стајањем у дрвеним бачвама, неки чак и по 100 година, што значајно подиже цену овога сирћета.

За разлику од осталих врста сирћета гушћи је и вискознији. Према студији из 2006. године објављеној у Медсцапе Генерал Медицине ацето балсамицо спречава накупљање масноће у крвним судовима као и развој артериосклерозе.