Почетна » Јачају имунитет, а имају минимум калорија и масти: Печурке
Здравље Нутрициониста Исхрана Вести

Јачају имунитет, а имају минимум калорија и масти: Печурке

Печурке јачају имунитет, а неке врсте имају антивирусно дејство.

Шампињони су један од најчешћих састојака интернационалних јела. Због ниске калоричности имају и много бенефита за исхрану. У 100 грама шампињона налазе се само 22 калорије.

Шампињони садрже и малу количину угљених хидрата. Наиме, у 100 грама се налази само 3,26 грама угљених хидрата. То значи и да су идеални за комбиновање са мноштвом намирница. У 100 грама шампињона налсази се само 0,34 грама масти, што их дефинитивно чини супер-намирницом.

Иако су углавном познате као замена за месо, печурке у исхрани су много више од тога. Оне значајно јачају имунитет, а с обзиром на то да садрже веома мало угљених хидрата могу да обогате исхрану дијабетичара. Печурке садрже и антиоксиданте који штите и обнављају ћелије, успоравају старење и добри су за опште здравље. Пошто садрже фолат, препоручује се да их једу жене које хоће да затрудне, као и труднице у првом триместру. Фолат или фолна киселина позната је по томе што спречава озбиљне проблеме са кичмом и лобањом бебе.

Руски научници су испитивали 500 врста печурака и дошли до закључка да сибирске гљиве успоравају развој многих патогених вируса, па и ХИВа. Наиме, у Сибиру су пронашли гљиве које имају антивирусно дејство. Занимљиво је да је реч о буковачама које расту и у нашим шумама. Научници из Новосибирска су доказали да ове сибирске гљиве успоравају развој многих патогених вируса укључујући ХИВ.

Високу антивирусну активност су такође показале две врсте буковаче – Pleurotus pulmonarius и Pleurotus ostreatus и пчеларска гљива, односно труд (Fomes fomentarius). Све ове врсте се могу наћи у Србији.