Почетна » Јагоде се саде у августу! Ево најлакшег начина
Моја башта Вести

Јагоде се саде у августу! Ево најлакшег начина

У августу размишљајте о баштованским радовима и пресађивању јагода.

Ако желите у пролеће да имате велики принос јагода, најбоље је да исте посадите у августу у своју башту. Оне које су пустиле младе изданке, лепо пребаците у нове леје.

Ево шта треба да знате о правилној садњи јагода:

Прво и најважније

Морате да знате да јагоде нису биљке које засадите сада, па их слободно заборавите наредних десет година. На њима се мора стално радити. Јагоде најбоље рађају током прве четири године на истом месту, па их искусни баштовани најчешће саде у четири високе леје како би могли да им мењају положај сваке године.

За садњу или промену места треба изабрати облачан дан, тако ће се боље примити.

Јагоде можете да садите у леје заједно са першуном, црним и белим луком, зеленом салатом, целером, цвеклом и шарагрепом, јер уз њих јагоде дају најбољи принос.

Неке биљке никако не смеју да се саде близу јагода, а то су патлиџан, краставац, паприка, купус и кромпир.

Коју сорту јагода је најбоље одабрати

Размислите о величини јагода: што су крупније то боље. Најбоље је гајити јагоде које дају плодове два пута у сезони. Неке од најбољих сорти су Елизабетх ИИ, Селва, Елсанта, Кент, Кимберлy, Берегинyа, Флоренце, Валерие.

Како посадити јагоде

За јагоде је најважније да су посађене на плодној земљи која је добро осветљена. За најбољи раст, развој и принос неопходан је компост, соли калијума, уреа и суперфосфат.

Размак између садница јагода мора бити најмање 30-40 центиметара. Дубина мора бити толика да се корен јагоде фино и слободно смести, без стискања и тако да се корен лепо покрије земљом. Ако вири изнад земље, током зиме ће се смрзнути. Најбољи положај је онај у којем је најнижи лист у равни са земљом.

Пре постављања саднице у земљу, у сваку рупу сипајте мало воде.

Само прве „бркове“ јагода треба задржати, јер су једини јаки, а остале треба одсећи и бацити.