Почетна » Јаја јапанске препелице – суперхрана и лек
Здравље Нутрициониста Савети стручњака Исхрана

Јаја јапанске препелице – суперхрана и лек

Њихова благотворна, лековита својства први су уочили далекоисточни народи у давној прошлости, а и данас се у народној медицини користе у лечењу срца и кардиоваскуларног система, болести плућа, нервног система, болести бубрега и јетре

Велики број особа које у исхрани користе јаја јапанске препелице заправо и не знају да у рукама сваког дана држе суперхрану. Ова јаја, иако мала по величини, у односу на многа друга јаја прави су мали „рудник“ благотворних минерала и витамина. Оно што их чини суперхраном јесте чињеница да готово све минерале и витамине садрже у многоструко већој количини.

Ова мала пегава јаја су по цени слична кокошјим јајима (комад препеличјих јаја кошта 14 динара у малопродаји), а калоријски су такође упоредива са 155 кцал/100 г, односно по комаду 14 калорија. Једно јаје јапанске препелице има свега девет грама, али у њему се налази чак 75 мг холестерола, што је 25 одсто од препорученог дневног уноса. Према томе, не треба претеривати с уносом ових малих пегавих јаја.

Избор и чување јаја јапанске препелице

И данас се узгајање препеличјих јаја сматра добрим бизнисом, па су у кратком року многи покушали да се баве овим послом. Избор правог добављача препеличјих јаја веома је важан, јер ако користите јаја као лек, сигурно вам није свеједно да ли тај лек заиста и делује. Ризик од салмонеле увек је могућ (иако произвођачи то негирају), али добра произвођачка пракса и нарочито ХАСАП стандард може га свести на минимум.

Неоплођена јаја немају лековита својства и добра су само као храна. Јаја јапанске препелице обично можете држати у фрижидеру до месец дана. Наравно, сваки озбиљан произвођач има декларацију на којој је утиснут и рок употребе.

Свако јутро једно јаје…

… организму здравље даје. Јаја јапанске препелице се пију (свежа) пре оброка, и то неких 30 минута раније. Наравно, уколико особа болује од неке болести, претходно је пожељна консултација с изабраним лекаром. Као и код сваког лека, ни са препеличјим јајима се не пије алкохол.

Препеличја јаја највише користе особе на опоравку, дакле реконвалесценти, спортисти, деца и старије особе како за поправљање здравственог стања, тако и превентивно. Наравно, ако мислите да препеличја јаја имају својства која могу да излече хроничне, неизлечиве болести попут астме или дијабетеса, како то неки пропагирају, варате се, то званично (још увек) није потврђено.

Без магичног штапића

У литератури се помињу количине јаја јапанске препелице које је потребно попити као бисте се излечили од ове или оне болести, што наравно није тачно, јер ова суперхрана делује тако што даје организму већу нутритивну вредност од уобичајене хране и тако га условно речено доводи у склад. Могуће је да код болесника с блажим симптомима (рецимо астме) дође до тога да се напади веома ретко јављају, па особа помисли да је излечена.

Оваква промена исхране увођењем препеличјих јаја којом се мења и ток болести свакако је позитивна, али, као што је речено, увек је потребно консултовати се с лекаром пре отпочињања било које промене у исхрани. Говорити да јаја јапанске препелице лече дијабетес иста је обмана потрошача (и пацијента) као што је пре неколико месеци изнесена тврдња да тонус хлеб лечи дијабетес, услед чега је произвођач хлеба морао да промени амбалажу на којој је то писало.

За оболеле особе важно је још једном нагласити: Узимање јаја јапанске препелице не подразумева одустајање од званичне терапије добијене од вашег лекара.