Почетна » Једите боровнице, довољна је и чаша дневно!
Фармацеут Вести

Једите боровнице, довољна је и чаша дневно!

Само неколико сувих или свежих бобица, добро сажваканих пре гутања, природни су лек против дијареје. Осим тога, боровнице могу да помогну и у случају упала у усној шуљини, грлу и ждрелу.

Ово бобичасто воће готово да је иделано у исхрани дијабетичара. Истраживања сугеришу да антоцијани, које у обиљу садржи боровница, имају добре ефекте на инсулинску осетљивост и метаболизам глукозе. Ови антидијабетес ефекти најбоље се испољавају применом сока од боровнице или њеног екстракта. У студији која је обухватила 32 пацијента са инсулинском резистенцијом, два смутија од овог воћа дневно побољшала су инсулинску остељивост.

Боровница у исхрани препоручује се и онима који често кубуре са проблемима изаваним ешерихијом. Истраживања су потврдила да боровница, у случају уринарних инфекција, делује подједнако ефикасно као и брусница.

Студија спроведена испитивањем 10 атлетичарки потврдила је да свеже боровнице могу да помогну у опоравку после великог физичког напора.

Пацијенти који узимају терапију против згрушавања крви (антикоагулансе) требало би врло опрезно да узимају боровнице и уз надзор лекара како би проверио ИНР (фактор ризика од крварења).

Од плода боровнице припрема се и чај који снижава ниво триглицерида и шећера у крви стимулишући производњу инсулина. Једну до две кафене кашике плода прелијте са два децилитра хладне воде, суд поклопите и оставите да преноћи. Сутрадан загрејте до кључања и процедите. Пијте две-три шоље чаја дневно. n

Ознаке