Почетна » Једноставни начини за заштиту вида
Здравље Вести

Једноставни начини за заштиту вида

Макар можете помоћи вашим очима тако што их нећете излагати дуванском диму и проводити сате испред ТВ и екрана од рачунара.

Велики број старијих људи је полуслеп или готово скроз слеп, због очних обољења везаних за старење као што су: глауком, катаракта, дегенерација жуте мрље и дијабетична ретинопатија. Постоје једноставни начини да се вид што боље заштити (док је то још могуће), а неки од њих су:
ДРЖИТЕ СЕ ПОДАЉЕ ОД ДИМA
Пушење може бити узрок вишеструких хроничних обољења, укључујући и катаракту и старосну дегенерацију макуле (жуте мрље), тврде лекари. То је само један од разлога због ког би требало оставити цигаре, а најбоље би било никад и не почети са пушењем.
ДРЖИТЕ НИВО ШЕЋЕРА И КРВНИ ПРИТИСАК ПОД КОНТРОЛОМ
Променљиви нивои жећера и крвног притиска могу да нашкоде минијатурним крвним судовима у мрежњачи, што потенцијално доводи до проблема са видом, а може чак довести и до слепила. Дијабетичари и особе са високим крвним притиском би требало да воде рачуна да задрже ниво под контролом, како би очували здравље својих очију. Много људи проводи бројне сате испред ТВ и екрана рачунара, што наравно, лоше утиче на нап вид и очи.
ПОШТУЈТЕ ПРАВИЛО 20-20-20
Амерички национални институт за здравље препоручује поштовање правила 20-20-20, како би се смањило штетно напрезање очију. Сваких 20 минута треба провести 20 секунди зурећи у тачку 20 стопа (шест метара) испред себе (у супротни зид, ако је довољно удаљен, или кроз прозор).