Почетна » Јефтина биљка која расте код нас има три пута више витамина Ц од лимуна
Уролог Вести

Јефтина биљка која расте код нас има три пута више витамина Ц од лимуна

Можда нисте знали да першун обилује витамином Ц и то у природном облику што је јако важно, јер га на тај начин организам најлакше усваја.
У поређењу са другим воћем и поврћем које традиционално везујемо за Ц витамин, першун има око 3 пута више овог витамина од лимуна и поморанџе. После кивија и шипка першун је биљка која највише садржи витамина Ц.
Першун има три више витамина Ц лимуна!
Посебно је значајно то што нам је доступан, није скуп и има га преко целе године. На 100 грама першуна налази се око 150% дневних потреба витамина Ц. Вишак витамина Ц се врло лако избацује из организма путем мокрења.
Да бисте сачували здравље бубрега и мокраћних путева пијте чај од першуна. Традиционална медицина чај од першуна препоручује и код артритиса, гихта, као и за лечење гастритиса. Пошто се зна да ефикасно испира бактерије из уринарног тракта, добро је дошао у случају инфекције мокраћних органа, као и након операције простате ради бржег опоравка. Першун се често додаје и у чајеве за лечење жутице и других компликација насталих услед проблема са јетром.