Почетна » Јесен је доба ЈАБУКА: Проверите зашто их зову “мала апотека”
Здравље Вести

Јесен је доба ЈАБУКА: Проверите зашто их зову “мала апотека”

Да ли сте знали да јабуке продужавају живот?

Након анализе 25.000 људи старости од 49 до 79 година, истраживачи са Универзитета у Кембриџу су закључили да је чувена енглеска изрека “Једна јабука дневно тера доктора” права истина.

Тајна је у пектину

Научници су израчунали да свакодневним конзумирањем јабука ви заиста можете продужити живот. За овај магичан ефекат је заслужан пектин – природни полимер који апсорбује загађиваче (тешке метале, холестерол па чак и радиоактивне материје), и избацује их из тела. Јабука такође чисти црева и враћа микрофлору, побољшава крв и јача имуни систем. Укратко, ради као прави еликсир младости.

Јабуке штите од рака

Јабуке садрже изузетно велике количине антиоксиданата који неутралишу слободне радикале – супстанце које изазивају рак. Оне такође садрже тритерпеноиде – органска једињења која блокирају раст ц́елија рака у млечним жлездама, јетри и дебелом цреву.

Јабука спречава болести срца

Током године, истраживачи са Универзитета у Флориди тестирали су групу жена (45 до 65 година) на холестерол у крви. Испитаници су сваки дан јели 75 грама сувих јабука. Као што су показали резултати тестова, после само шест месеци, ниво лошег холестерола код жена пао је за 23%.

Јабуке олакшају болести дигестивног тракта

Влакна у јабукама стимулишу функцију црева и подржавају микрофлору и помажу у борби против опстипације. И органске киселине, које се такође налазе у јабукама, промовише бољу пробаву.