Потребно:
- 2 мање тикве, преполовљене
- кашичица морске соли
- ½ кашичице свеже млевеног црног бибера
- прстохват млевених пахуљица црвене паприке
- ¼ кашичице млевеног цимета
- кашика екстра девичанског маслиновог уља
- ¾ шоље воде
- 3 кашике чистог јаворовог сирупа
- кашика јабуковог сирћета
- 2 кашике путера
Припрема:
Сваку половину тикве посути морском сољу, црним бибером, пахуљицама црвене паприке и циметом. Затим их обилно залити маслиновим уљем и ставити у експрес лонац, по потреби у слојевима. Преко тикви сипати воду, затворити поклопац и кувати под јаким притиском око 12 минута.
Отпустити притисак и отворити поклопац након 10 минута. Извадити унутрашњи лонац и оставити да се тиква у њему довољно охлади да може њоме да се рукује. Потребно је да буде потпуно мека, али да и даље задржава свој облик. Када је довољно охлађена, пребацити по једну тикву на тањир за послуживање.
Сипати затим јаворов сируп и јабуково сирће у течност која је остала након кувања тикви у експрес лонцу. Подесити на кување од 8 минута и поклопити. На крају кувања умешати путер и обилно сваку тикву прелити припремљеним сосом.