Почетна » Јесење намирнице које јачају имунитет: Подижу одбрану од вируса!
Неуролог Вести

Јесење намирнице које јачају имунитет: Подижу одбрану од вируса!

Савети нутрициониста налажу да дневно једемо пет порција воћа и поврћа

Јесење намирнице обилују антиоксидантима, који су веома корисни за борбу против разних болести, јер спречавају оксидацију ћелија.
Савети нутрициониста налажу да дневно једемо пет порција воћа и поврћа, а уколико желите да ојачате имунитет, уврстите ове намирнице у исхрану.
Ово је шест намирница које најбоље ојачавају имунитет, а „доноси“ их јесен!

Кестен

Препоручује се онима који болују од бубрежних болести, обилује калијумом и фосфором, и садржи бакар који јача кости и имунитет. Кестен поспешује производњу црвених крвних зрнаца, али је доста калоричан, па ће вас држати ситим.

Бундева

„Наранџаста краљица јесени“ богата је здравим масним киселинама, а омега-3 киселине важне су за здравље срца и крвних судова.
Има много влакана, због чега чисти дигестивни тракг, а каротениоиди у њој смањују ризик од рака и чувају кожу од УВ зрака. У семенкама бундеве крије се права ризница влакана, фосфора, мангана и гвожђа.

Цвекла

Надалеко позната као најбољи лек против анемије, штити јетру и снижава крвни притисак. Конзумирањем цвекле, и то сирове, „елиминисаћемо“ и сигнале исцрпљености.

Јабука

Сви знају да једна јабука дневно штити од „одласка код лекара“, због високог садржаја витамина. Јабуке јачају имунитет, спречавају појаву прехладе и смањују ризик од инфекције респираторног тракта. Успешно снижавају холестерол, а због садржаја пектина помажу у детоксификацији тела, одржавајући равнотежу цревне флоре.