Почетна » Кад се мозак „угаси“ од умора
Занимљивости Здравље Вести

Кад се мозак „угаси“ од умора

Изостанак мирног и чврстог сна, нарочито на дуге стазе, може имати катастрофалне последице по здравље. Управо из тог разлога научници широм света непрекидно испитују какви се то процеси одвијају у нашем мозгу када телу ускратимо сан, а једна од последњих студија коначно је објаснила феномен такозваног микросна.

Свима нам се небројено много пута догодило да после непроспаване ноћи сутрадан осећамо потпуну исцрпљеност. Иако се трудимо да останемо будни како бисмо „изгурали дан“, капци сами падају до момента кад задремамо на неколико секунди, док нас не прене трзај главе.

Овај феномен се назива микросан, а каратерише га тренутни, несвесни моменат који обично траје од делића секунде па до десетак секунди, а обавезно се завршава изненадним трзајем главе.

Зашто наш мозак упада у периоде микросна? Разлог је стање екстремне исцрпљености. Спавање је основна биолошка потреба, а када исцрпимо организам неспавањем, мозак се једноставно „угаси“, макар на неколико тренутака. Током миркосна, мозак је буквално присиљен да одрема, јер га периоди у којима смо телу ускраћивали сан толико исцрпе, да поједини делови мозга и неке његове функције морају да на кратко  – откажу.

У борби да што дуже остане будан, мозак углавном изгуби битку. Једна студија је тестирала групу волонтера тако што их је држала будним током 22 сата. Волонтери су све време боравили у замраченим апаратима за магнетну резонанцу. Скенери су радили пуном паром, детектујући тренутке кад волонтери задремају и пратили активности мозга.

У тренуцима микросна, забележена је смањена активност таламуса, дела мозга који регулише сан (спавање). Интересантно је да је истовремено детектована мождана активност у домену који се тиче сензорних функција, одговорних за стање будности. Све ово сугерише да је током микросна један део мозга у „будном“, док је други део мозга у тренутно „успаваном“ стању.

Док недостатак сна утиче на мозак у целости, одређени делови мозга могу претрпети већа оштећења. Студија коју је 2011. спровео Универзитет у Висконсину открила је да нервне ћелије мозга којима је ускраћен сан у једном тренутку буду потпуно „искључене“.

– Познато је да, када смо поспани, правимо грешке. Пажња нам је подељена, мисли лутају, постајемо неопрезни – каже др Кјара Кирели, професор психијатрије Универзитета Висконсин. – Путем ЕЕГ смо установили да чак и кад смо будни, можемо да искусимо кратке периоде такозваног микросна.

Свакако најопаснији ефекат микросна догађа се за воланом. Овакве епизоде доводе до фаталних саобраћајних несрећа широм света. Заправо, микросан је један од примарних узрочника синдрома „спавања за воланом“. Томе сведочи британска студија према којој алармантних 45 одсто мушкараца и 22 одсто жена возача признају да су некада заспали за воланом током вожње.

Радници који раде у сменама су нарочито ризична група подложна нападима микросна, нарочито када се враћају кући након напорне ноћне смене. Спроведена је и компаративна студија према којој су радници који се враћају из ноћне смене у далеко већој опасности да задремају за воланом и тако изазову несрећу у саобраћају у поређењу са ситуацијама када потпуно одморни иду на посао. Кривац је, поново, микросан.

Aлармантни резултати студије спроведене 2012. године показали су да се већина несрећа може предупредити уколико би возачи зауставили возило крај пута при првим знацима поспаности.  Резултати овог важног истраживања показују да већина возача просто настави да вози, упркос томе што примете да их савладавају таласи микросна.

– Иако су свесни да их обузима поспаност и да нису у стању да наставе да возе безбедно, многи возачи приморавају себе да издрже још мало, иако је то једна од најопаснијих замки којом угрожавају и свој и животе осталих учесника у саобраћају – објашњава др Крис Ватлинг, научник Универзитета у Квинсленду у Аустралији.

Током године, и у Србији настаје велики број саобраћајних несрећа узрокованих микросном који нас затекне за воланом, нарочито у летњим месецима када се бројни туристи, ауто превозници, возачи камиона, исцрљени дугим и напорним турама препусте овом феномену. Због тога стручњаци саветују не само опрез за воланом у оваквим ситуацијама, већ и да свом организму свакодневно омогућимо највреднији поклон: увек одредите довољно времена да се наспавате.