Почетна » Када би требало да буде прва шољица кафе, а када последња?
Здравље Вести

Када би требало да буде прва шољица кафе, а када последња?

Фото: Пиксабеј

Према најновијим истраживањима, више од 85 посто особа кофеин уносе свакодневно, а већина кафу пије у омиљеним кафићима. Кафа се увек повезује с јутром када морамо брзо да се разбудимо како бисмо успели да обавимо све што нас чека.

Према стручњацима, кафу би требало пити кад смо већ пар сати будни, истиче нутриционисткиња Лаура Ципуло, те додаје како јутарња кафа може да вам дода мало нервозе у живот.

– Дефинитивно би требало да одустанете од испијања кафе одмах након буђења – каже Ципуло.

Када би онда требало да попијемо прву, а када последњу кафу током дана?

Кад се постави то важно питање, на које сви желимо одговор, вероватно се ради и о томе како поједина особа реагује на кофеин. Ден Ридон, нутрициноста, који је живот посветио проучавању утицаја кофеина на различите особе, каже како све зависи од тога којом брзином ваш организам процесуира кофеин.

Конзумација кофеина, посебно пића попут чаја, енергетских напитака, подстиче рад мозга и тако вам сигурно олакшава да започнете дан или се разбудите ако сте уморни. Ипак, превише кофеина, који може да буде и добар, сигурно није добра ствар и може се развити у зависност.

Овај популарни стимуланс има велики број нутријената и антиоксиданта, а истраживања су показала да жене које уживају у кафи имају 20 одсто мање шансе да доживе симптоме депресије, стоји у студији с Харварда.

На Универзитету у Тексасу спроведено је истраживање како би се пронашла повезница између кафе и еректилне дисфункције. Закључак је да само 2 шоље кафе на дан могу за 42 посто да умање шансе од настанка овог проблема.

Ако вам је потпуно страна помисао да не пијете кафу, стручњаци наводе да би било паметно да прву шољу попијете пар сати након буђења. Не би требало да се пије ни пар сати пре одласка у кревет, јер ће кафа деловати као стимуланс и можда вас оставити будним.

Закључак је да смемо да уживамо у кафи, али наравно умерено.