Почетна » Како алкохол утиче на припаднике трећег доба?
Здравље Вести

Како алкохол утиче на припаднике трећег доба?

Фото: Пиксабеј

Постоје старији који постају зависници од алкохола након што изгубе животне партнере и пријатеље и западну у стање депресије и усамљености и траже утеху у алкохолу.

Треба знати да је алкохол опојна супстанца настала ферментацијом квасца, шећера и скроба. Алкохол утиче на цео организам и депресант је централног нервног система, који се брзо апсорбује из желуца и танког црева у крвоток. Алкохол се метаболише у јетри помоћу ензима, међутим, јетра може да метаболишу само малу количину алкохола одједном, остављајући вишак алкохол да циркулише у целом телу. Интензитет ефекта алкохола на организам директно је повезан са конзумираном количином. Индивидуална реакција на алкохол варира, и то зависи од следећих фактора :

Година Пола Физичког стања (тежина, виталност организма, итд) Количине унете хране пре узимања алкохола Брзина узимања алкохола Употребе лекова и лековитих средстава Породичне историје у вези проблема са алкохолом Претерана конзумација пића која доводи до стања пијанства , повезана је са бројним здравственим проблемима укључујући:

Хроничне болести као што су цироза јетре (оштећење ћелија јетре); панкреатитис (запаљење панкреаса); разни тумори, и то: јетре, уста, грла, гркљана и једњака; висок крвни притисак и психолошки поремећаји Ненамерне повреде: настале у саобраћајним несрећама моторних возила, повреде настале приликом пада, дављење, опекотине и повреде нанете ватреним оружјем

Злоупотребу алкохола или зависност од алкохола и осталих опојних средстава Насиље, као што су злостављања у породици, убиства, самоубиства.