Почетна » Како да гајите кафу у соби ?
Занимљивости Вести

Како да гајите кафу у соби ?

Приликом узгоја првенствено треба имати на уму да порасте у просеку до 3 м. Стога јој се мора обезбедити довољно простора за раст или је треба орезивати сваког пролећа. Држите је на светлом месту али не и на директном сунцу. Највише јој прија место где ујутро пада директна сунчева светлост, дакле, источна страна. Преко лета арабика одлично подноси високу температуру, тако да је пожељно држати је напољу, на тераси или у врту, док зими треба да мирује и да презими на температури од 16 до 18 степени.

Воли умерено влажну земљу, али високу влажност ваздуха, па је централно грејање њен највећи непријатељ. Залива се искључиво устајалом водом, лети веома обилно, уз повремено прскање лишћа, а зими заливање треба прилично смањити. Добро је када се земља између два заливања мало засуши. Лети је треба повремено прихрањивати минералним или органским ђубривом. У јесен и зиму никако је не треба ђубрити јер тада мирује. Кафа арабика се сади у већу саксију, а одговара јој хумусна и кисела земља. У пролеће сваке друге године ваља да је пресадите у већу саксију, додавањем земље на већ постојећу, али пазећи да јој не повредите корен.

Ово је веома снажна биљка тако да најчешћи проблеми настају услед неправилне неге. У случају да лишће опада, то значи да сте је држали на превише тамном месту. Стога је ставите на светлије место али не на директно сунце! Ако се листови суше по ободу, биљка је била на директном сунцу. Ставите је у полусенку, а уколико је понеки лист сасвим пожутео, одсеците га. Када се лишће суши и пропада, то значи да је биљци било превише топло. Преместите је на хладније место и пазите колико је заливате.

На крају, многи се питају да ли ће након успешног узгоја биљке дочекати бербу и себи скувати кафу? Идеални услови у затвореном простору омогућиће биљци да процвета. Цветови ће сазрети, за шта им је потребно од три до пет година, а само неколико њих ће формирати плод који садржи зрна кафе. Дакле, сигурно нећете добити довољно за целу шољицу, али ћете добити неколико зрна, које можете испећи, самлети и скувати забаве ради.