Почетна » Како да набавите нову пензионерску картицу
Друштво и ми Вести

Како да набавите нову пензионерску картицу

Идентификационе картице Фонда ПИО које мењају пензиони чек и омогућавају попусте при куповини до сада је преузело неколико стотина хиљада пензионера. За остале дајемо савете – где их подићи, која је процедура, може ли неко други да је преузме…

У последње време на телефоне редакције Пензије јављају нам се читаоци с питањима: где можемо да преузмемо нове идентификационе картице, колико то кошта, може ли неко уместо мене да је преузме, ако имам београдску сениор картицу да ли ми треба и ова нова, хоће ли нам стићи на кућну адресу…

С обзиром да је то тема која се тиче свих пензионера у Србији, обратили смо се надлежнима у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање и од њих добили одговоре на сва питања:

ШТА ЈЕ КАРТИЦА
Фонд ПИО има обавезу да свим пензионерима на истоветан начин обезбеди пензионерске картице. Оне су већ одштампане скоро за све пензионере који су били у исплати 26. фебруара ове године и настављамо са израдом картица за све који су право остварили после наведеног датума. Картица је званични документ Фонда ПИО, а Фонд је једина институција која, у складу са законом, располаже базом података о пензионерима и гарантује за тачност статуса који се потврђује картицом. Оне су урађене са посебним системима заштите, од личних података видљиво је само име и презиме корисника, што је у складу са прописима који регулишу заштиту података, тако да сви правни субјекти и установе у којима се корисници декларишу као пензионери уз помоћ пензионерских картица знају да је гарант тачности Фонд ПИО. Обавеза државних органа и организација, институција и установа, као и правних лица која у свом пословању траже идентификацију статуса пензионера, јесте да прихвате пензионерску картицу Фонда ПИО као валидан и тачан доказ статуса. Наравно, пензионерска картица Фонда ПИО омогућује друштвено одговорним субјектима да поједноставе своје процедуре за кориснике – пензионере, а тиме и пензионерима олакшају свакодневни живот и обавезе.

РАСПОДЕЛА
Фонд се организовао тако да спроводе расподелу картица за пензионере у 31 филијали, 15 служби филијала и 121 испостави, дакле кроз своју комплетну мрежу. У овом моменту расподела се припрема још у осам филијала и до краја јула и те филијале почеће са расподелом картица. Правилник прописује да се картица уручује лично, уз идентификациони документ, у филијали Фонда која врши исплату оствареног права, односно у организационим јединицама те филијале – службама и испоставама. Због заштите података о личности пензионери морају преузети своје картице лично и из тог разлога је расподела организована у организационим јединицама Фонда. У оним ситуацијама у којима постоје објективни здравствени разлози наћи ћемо начин да уручимо пензионерима њихове картице, па ако буде потребно да се однесу на кућну адресу, и то ћемо учинити.

ОДЗИВ
Одзив је задовољавајући и до сада неколико стотина хиљада пензионера већ користи овај идентификациони документ. Израда картица Фонда ПИО, као и њихова расподела, организују се сукцесивно, по филијалама, и податак о броју уручених картица се мења из минута у минут.

БЕНЕФИТИ
Картица омогућава пензионерима да користе погодности које им статус пензионера омогућује, а да притом потпуно заштите личне податке. Све локалне самоуправе су упознате и укључене у систем промовисања. Искључиво од привредних субјеката зависи да ли ће и колике попусте и погодности обезбедити корисницима пензија, а Фонд ПИО и локалне самоуправе свакако позивају све који су у могућности да на овај начин изађу у сусрет нашим најстаријим суграђанима. Информације које добијамо из филијала показују да се пензионерске картице најчешће користе у трговинама, за остваривање попуста на купљену робу, у градским и приградским превозима, за коришћење права попуста, затим за бесплатне или минималне накнаде коришћења спортских објеката и културних установа у месту пребивалишта и сл. Изузетно је добра реакција трговинских компанија које иначе показују висок ниво друштвене одговорности и попусти за пензионере су им саставни део пословне политике.

ДОСТАВА
Пензионерска картица је лични документ и важи само уз личну карту власника картице, односно пензионера. Из тог разлога би требало и преузимање да буде лично. Пензионери ће моћи да их преузму када то њима буде одговарало. Фонд има у виду чињеницу посебних потреба и здравствених могућности одређених корисника, као и оне који су смештени у установама социјалне заштите, тако да ћемо свакако наћи начина да омогућимо лично преузимање картица свакоме од њих, а за оне који пензије примају преко старатеља, хранитеља, родитеља урадили смо картице на име законом овлашћених лица.

РОКОВИ
Када ће свако од око 1,7 милиона корисника пензија имати овај документ? Фонд је обезбедио картице за све пензионере, а када ће пензионер доћи и преузети своју картицу – ствар је личног опредељења. Њихово интересовање постоји, а ми смо обезбедили добре техничке услове како би се картице расподелиле у врло кратком року, па очекујемо да ће сви пензионери ускоро имати своју картицу.

Како сазнајемо, од слања картица поштом на кућне адресе одустало се из два разлога.
– Гласине да немамо новца за слање поштом нису тачне. Од тога се одустало јер морамо да поштујемо Закон о заштити података о личности, али и због компликоване процедуре. Наиме, у том случају би пензионери морали да попуне и поштом врате повратнице, што би им била додатна перипетија – рекли су нам незванично у Министарству рада.

РЕКЛИ СУ
* Картица пензионерима пружа могућност да буду потпуно безбедни када су у питању подаци о личности, као и могућност да Министарство рада и ПИО Фонд пробају да са друштвено одговорним компанијама омогуће пензионерима додатне попусте, по узору на оно што је Град Београд урадио са сениор картицом. Ту картицу ће пензионери убудуће моћи да користе уместо пензионог чека, што је првенствено била идеја ове картице. Желимо да радимо још више за наше пензионере. Имамо неких нових идеја. Биће доста ствари које ће их обрадовати. Желим да све оно што су за нас радили пробамо да им вратимо, казао је Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.

* Ово је веома корисна иницијатива Фонда ПИО, посебно имајући у виду да ће идентификациона картица садржавати минималан број личних података потребних за остваривање сврхе, односно доказивања статуса пензионера. Фонд ПИО у складу са законом располаже матичном евиденцијом о осигураницима и корисницима права која представља веродостојан извор и заштићена је на одговарајући начин. Иницијатива ПИО фонда заснива се на искуствима из такозване међугенерацијске сарадње из више земаља ЕУ, рекао је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

За сва питања у вези с расподелом и коришћењем пензионерских картица можете се обратити Контакт-центру Фонда ПИО, на телефоне 0700/017-017 и 011/3060-680, као и мејлом на адресу kontakt@pio.rs