Почетна » Како да поправимо уобичајене разлоге због којих орхидеја не цвета?
Моја башта Вести

Како да поправимо уобичајене разлоге због којих орхидеја не цвета?

Фото: Пиксабеј

Орхидеје су препознатљиве по својим прелепим цветовима које ће украсити сваки дом. То је углавном и разлог њиховг чувања, па када нам се цветови дуго не појављују помислимо шта није у реду и шта то радимо погрешно.

Већина застоја у цевтању може врло лако да се реши.

Не добија довољно светлости

Неадекватна светлост је главни разлог због којег орхидеје одбијају да цветају или поново цветају.

Превише светлости

Ако сте орхидеју поставили на изузетно сунчаном месту можете да приметите да је усприла са цветањем или да су јој листови суви.

Многе орхидеје ће цветати неколико пута годишње и моћи ће да живе деценијама, најстарија биљка која је забележена успевала је више од 100 година.

Променљива температура

Орхидеја је тропска биљка која воли втоплоту. Некада када не цветају треба да их „шокирате“ температуром. Доживљавање температурне разлике поспешиће њихово цветање, пише Тхе спруце.

Корење и пресађивање

Да бисте утврдили да ли орхидеју треба да пресадите процените корење. Ако корење изгледа смеђе или садни материјал по својој густини подсећа на баштенско земљиште, време је за пресађивање.

Превише воде

Превише воде негативно деује на здравље орхидеје. Обратите пажњу на њено тло које додирује вода у саксији. Оно никада не сме да буде мокро Ако корени постају смеђи, превише заливате. Орхидеје потичу из влажних џунгла и подложне су редовним благим кишним пљусковима. Ако ваша орхидеја постане превише сува, лишће ће црпити воду из пупољака.