Почетна » Како да превазиђете пролећни умор?
Здравље Вести

Како да превазиђете пролећни умор?

Фото: Пекселс

Дуго очекивано пролеће и лепи дани многима су донели само умор и малаксалост, али то је нормална појава која се може отклонити са неколико чајева.

Овако се осећају и млади, а не само стари, јер је све то нормална последица хладних дана, тешке зимске исхране и мало физичке активности. Чак и они који желе а немају снаге да возе бицикл или, једноставно, пешаче у природи, не треба да очајавају, већ да се припреме за излазак у зеленило које се буди. Неколико чајева, сокова и правилан доручак вратиће изгубљену снагу.

Пролећној депресији се у Русији придаје велика пажња и већина људи добро зна како да „пробуди“ свој организам. Јагорчевина је један од првих весника пролећа, а бере се до краја маја. Млади, свежи листови јагорчевине користе се за припрему салата, а осушен корен се у традиционалној медицини користи као сируп који убрзава избацивање секрета и слузи из грла и плућа. У руској народној медицини се чајеви од јагорчевине користе за лечење несанице, главобоље и раздражљивости. Чај од јагорчевине је први напитак који треба попити да би се прочистио организам, „отворила“ плућа и пробудило тело. Други корак је доручак са житарицама. Кафу би требало избегавати или макар смањити њен унос, или је заменити чајевима, јер ће биљке благотворно деловати на буђење и опуштање организма.

ЧАЈ ЗА БУЂЕЊЕ Врелом водом треба прелити десет грама сувог корена јагорчевине (који може да се уситни ако је у комаду), десет грама цветова мајчине душице и десет грама аниса (уколико не прија организму, онда без ове биљке). Дневно треба попити једну шољу овог чаја, али не пред спавање.

ЧАЈ ЗА ЕНЕРГИЈУ Треба помешати по 50 грама цвета јагорчевине и зовиних цветића, додати по 15 грама копривиног листа и корена маслачка.

Мешавина се прелије са два децилитра кључале воде, поклопи и процеди после три-четири минута. Овакав чај може да се пије три пута дневно.

ЧАЈ ЗА ОПУШТАЊЕ Две кашике младих иглица јеле прелити са два децилитра прокуване воде и поклопити. После десет минута се процеди, дода мед и попије. ДОРУЧАК ОД ЖИТАРИЦА Уместо сендвича са месним прерађевинама и мајонезом, треба доручковати житарице. Најједноставније се спремају зрна хељде.

У шерпицу са убаци шака хељде, па када проври треба је процедити, опрати под водом и додати коцкицу бутера или нешто друго по жељи. Може се доручковати и интегрална зоб или хељда са јогуртом и киселим млеком. Житарице се могу засладити медом или додати воће. Овакав доручак би морао да држи организам дуго ситим, јер органи за варење извлаче максимум хранљивих материја.

КАШИЧИЦА МЕДА Сваког јутра треба узимати кашичицу меда, а они које мучи желудац треба да га растворе у води. Мед се може помешати и са мало лимуна или екстрактом цветова као што је камилица.