Почетна » Како да сачувате добар вид
Офтамолог Вести

Како да сачувате добар вид

Фото: Пекселс

О важности ока и вида сведоче, рецимо пословице и устаљени изрази. „Око за око“. „Љубав на први поглед“. „Лепота је у оку посматрача“. Сигурно можете да се сетите још неке? Ове вековима старе изреке су моћан подсетник на то да очи не само да нам помажу да видимо свет око себе, већ и да га разумемо, да су драгоцене за најинтензивнија животна искуства.

Кад тако размишљамо, и не чуде резултати једног малог истраживања, који су показали да би већина људи радије живела без руке или ноге, без памћења, радије би имала смртоносну болест… него остала без вида. Добра ствар је што је неколико малих промена у животним навикама довољно да сачувате добар вид у годинама које су пред вама. Храните се здраво Да бисте сачували добар вид и у зрелим годинама почните да водите рачуна о себи на време.

Витамини А, Ц и Е и минерали цинк и бакар су од пресудне важности за добар вид. Антиоксиданти, укључујући бета-каротин и лутеин штите макулу (жуту мрљу) од оштећења која може изазвати сунце. Шта треба да једете? Тамнозелено лиснато поврће, жуманца, жуту паприку, бундеву, шаргарепу… Научна истраживања су показала да конзумирање поврћа жуте и зелене боје спречава оштећења макуле изазвана старењем. Намирнице богате сумпором, цистеином и лецитином штите од катаракте. Одличан избор су бели и црни лук, капар, влашац. У исхрану би требало да уврстите и боровнице, лосос, скушу, бакалар и сардине, пошто садрже незасићене масне киселине које су, између осталог, добре и за очи. Вежбајте очи Ове једноставне вежбе ће вам помоћи да очувате очи и вид у добром стању. Требало би да их радите ујутру и увече, али и у току дана, кад осетите замор очију. Ако сваког дана будете вежбали, побољшање ћете осетити већ после месец дана. „Угрејте“ очи. Загрејте дланове трљајући их један о други, а затим их држите на очима пет секунди. Поновите три пута. „Колутајте“ очима. Починете гледајући нагоре, а затим полако кружите погледом десет пута у смеру казаљке на сату и десет пута у супротном смеру. Вежбајте фокус. Узмите оловку, испружите руку и фокусирајте поглед. Затим полако приближавајте оловку лицу одржавајући фокус, а потом је враћајте у првобитан положај. Поновите ово десет пута. Масирајте подручје око очију.

Кружним покретима палчева масирајте слепоочинице. Направите 20 покрета у једним и 20 у другом смеру. Исто поновите и изнад обрва, а затим и у корену носа. Одморите се. Забаците главу, затворите очи и одмарајте се три минута. Покушајте да смањите изложеност негативним утицајима из спољашње средине Избегавајте агресивно, прејако светло, ако радите за рачунаром правите пет минута паузе на сваких пола сата, избегавајте задимљене просторије, носите наочаре за сунце и, можда најважније, не дирајте очи прљавим рукама.