Почетна » Како да смршамо у трећем добу
Здравље Вести

Како да смршамо у трећем добу

Фото: Пекселс

Мишићна маса почиње да се смањује око 30. године, а тај процес назван саркопенија, убрзава се око четрдесетог рођендана

Сувишне килограме с годинама је све теже скинути, те се све чешће поставља питање због чега се у неким зрелијим годинама лакше гојимо. Др Керолин Аповијан, директорка Центра за нутриционизам и контролу телесне тежине у Бостону и потпредседница Удружења за гојазност, сматра да лако гојење у трећем добу нема никакве везе с прехрамбеним навикама.

– Постоји неколико разлога за ову омражену појаву, али највећи је губитак мишићне масе, који се са старењем догађа код сваког човека – каже др Аповијан. Део мишићне масе који је дефинисан, најважнија је ствар која одређује брзину метаболизма. Другим речима, што је мишићна маса већа, то ћемо сагорети више калорија. Мишићна маса почиње да се смањује око 30. године, а тај процес назван саркопенија, убрзава се око четрдесетог рођендана. – Ако не предузмемо нешто да заштитимо и изградимо ту дефинисану мишићну масу, нашем телу ће бити потребно мање калорија да се угоји, метаболизам ће се успорити, а изгубљену мишићну масу замениће масно ткиво – објашњава докторка.

Др Аповијан дала је и неколико савета како је најбоље спречити смањење мишићне масе: 1. Радите вежбе с теговима бар два пута недељно, повећавајући временом и тежину тегова и интензитет вежбања. 2. Наспавајте се, јер сан омогућава телу да се опорави и мишићима да се обнове. 3. Једите храну богату немасним протеинима. Најбољи извори таквих протеина су: јаја, риба, месо перади и биљни производи попут тофуа, леблебија, орашастог воћа и семенки. 4. Не прескачите оброке.