Почетна » Како да спречите мачку да побегне ако има приступ отвореном простору?
Вести У жижи

Како да спречите мачку да побегне ако има приступ отвореном простору?

Неки власници мачака не желе да дају својим љубимицама приступ отвореном простору, из страха да би оне могле да побегну.

Међутим, има и оних који сматрају да је важно да својим крзненим пријатељима допуштају да удахну свеж ваздух и бораве на отвореном слободно, пре свега јер их то чини испуњенијим. Нажалост, иако је други случај свакако бољи за мачке, постоје околности под којима оне могу да побегну нарочито ако су пре него што ће наћи свој нови дом биле луталице. Неке од њих се могу вратити након неколико дана, док друге можда никад не пронађу пут до новог дома. Међутим, не мора да буде овако. Ако сте забринути због тога да ће ваша мачка да побегне ако јој дозволите да излази напоље, постоје ствари које можете да урадите како бисте осигурали да се на крају дана ипак врати кући.

Стерилишите мачку

Мачке које нису стерилисане односно кастриране у зависности од пола имају тенденцију да беже од куће у периоду терања. Самим тим ако се побринете за то да ваша љубимица буде на време стерилисана, њена жеља за бежањем од куће и тражењем потенцијалног партнера ће нестати.

Ставите мачки микрочип

Чињеница да је мачку микрочиповање неће спречити да побегне, али вам може помоћи да је пронађете у случају да се изгуби. Будући да су мачке по природи врло непредвидљиве, микрочип је заиста добра идеја, јер свако ко пронађе вашу љубимицу и буде вољан да је одведе код ветеринара да провери да ли већ припада неком, захваљујући њему знаће на коју адресу да је врати.

Набавите још једну мачку

Уколико у свом дому имате две мачке, шансе за тим да једна од њих две побегне од куће се смањују за пола. Наиме, оно што многи не знају је да су мачке друштвена бића и да воле присуство припадника своје врсте. Ако будете имали две мачке, оне ће једна другој правити друштво и мање ће их занимати одлазак од куће.

Омогућите мачки да се навикне на ваш дом

Најчешће се дешава да мачке побегну од куће, јер се породица преселила у нови дом на који она није навикла. Дакле, од изузетне је важности да се мачка навикне на ваш нови дом. То важи и за његов унутрашњи, али и за спољашњи простор. Постепено дозвољавајте мачки да борави у дворишту под вашим надзором, а ноћу је обавезно уведите у кућу.

Обезбедите љубимици топло уточиште

Још један од разлога због ког би мачка могла да побегне од куће када је на отвореном је тај да у вашем дому нема своје мирно и топло уточиште. Потребно је дакле да у вашем дому постоји приватан мачији кутак у који ће она моћи да се завуче када пожели.